Kožaru spremali likvidaciju i prije sedam mjeseci?

U maju u Crnoj Gori boravio je Šveđanin, koji je navodno spremao ubistvo Kožara...
370 pregleda 24 komentar(a)
Alan Kožar, Foto: Radomir Petrić
Alan Kožar, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 05.12.2016. 06:40h

Policija istražuje misterioznu eksploziju u kojoj je preksinoć oko 20.30 časova na Belvederu u Starom Baru uništen blindirani džip “mercedes”, kojim je upravljao Alan Kožar. On se vodi kao bezbjednosno interesantna osoba koja i, prema policijskoj evidenciji, osuđivani je član jedne od barskih kriminalnih grupa.

Eksplozija je bila silna toliko da se čulo u nekoliko naselje u Baru.

Od detonacije oštećen je i kolovoz na raskrsnici puteva koji vode od bolnice i od Starog Bara, gdje se u tom trenutku nalazio džip.

Kožar, koji je dan proveo u Starom Baru na Maslinijadi, tada je vozio kući, a neposredno prije eksplozije, policijska patrola koja je bila u kombiju iza njega, krenula je da ga zaustavi. Ističući da se radilo o uobičajenoj kontroli automobila u kojima se nalaze bezbjednosno interesantna lica, sagovornik “Vijesti” blizak istrazi koji je zahtijevao anonimnost, kazao je da je za malo izbjegnuta tragedija.

”Policajci su se nalazili možda deset metara od džipa koji je i dalje bio u pokretu, usporavajući da stane, kada je došlo do detonacije. Da su bili bliže, ili u drugoj poziciji ispred tog vozila, ko zna šta bi se desilo, jer je raznijet na parčad prednji dio “mercedesa”, ističe izvor “Vijesti”.

Prema istim navodima, Kožar je u eksploziji prošao bez povreda, jer se radi o vozilu sa vrlo visokim stepenom zaštite.

Ovakav džip, “koji nov danas košta i na stotine hiljada eura”, zbog velikog broja čeličnih ploča kojima je oklopljen, dodaje sagovornik “Vijesti”, težak je čak šest tona, “a taj džip je koristio i pokojni Luka Đurović kada je bio u Baru”.

U ovom trenutku, težište istrage je na Forenzičkom centru u Danilovgradu, čiji su stručnjaci uzeli uzorke sa vozila i počeli njihovu analizu.

Do rezultata vještačenja, kako je ”Vijestima” saopšteno iz policije, neće se spekulisati o karakteru eksplozije. Zvanična verzija glasi da je “prvo došlo do zapaljenja vozila u pokretu, a onda do eksplozije”.

“U ovom trenutku nema ni kvalifikacije krivičnog djela, sve dok ne dobijemo rezultate vještačenja. U sklopu preduzetih mjera i aktivnosti na rješavanju ovog slučaja, iste noći u prostorije CB Bar privođene su određene osobe koje su u policijskoj evidenciji, radi uzimanja izjava”, rečeno je u policiji. Izvori “Vijesti” tvrde da je Kožar zahvaljujući radu policije izbjegao likvidaciju prije sedam mjeseci.

Naime, u maju ove godine uhapšen je švedski državljanin Adrijan Kovačević u Sutomoru.

Njemu su lisice stavljene na ruke dok su barski inspektori u Sutomoru tragali za braćom Simonom i Valentinom Tilpson, takođe državljanima Švedske, koji su se u Sutomoru sakrili nakon ubistva jednog muškarca u Stokholmu.

Nakon što je odmah upao u oči zbog švedskog pasoša i boravka u Sutomoru, gdje su se prema dojavi krili Tilpsoni, Kovačević je barskoj policiji postao još sumnjiviji nakon pretresa apartmana koji je rentirao unaprijed mjesec dana, za pozamašnu svotu novca.

“Prilikom pretresa, pronađena je skica sa ucrtanom pozicijom kuće u kojoj živi Alan Kožar. Indicije su bile da je Kožar trebalo da bude meta Kovačevića, za kojeg smo saznali i da je pokušao da kupi motocikl. Nije bilo dovoljno materijalnih dokaza da potkrijepe tu sumnju, pa je Kovačević zadržan u CB Bar zbog neprijavljivanja boravka, a potom mu je iz razloga bezbjednosti izrečena mjera protjerivanja iz Crne Gore na godinu dana”, kazali su sagovornici “Vijesti“ iz istrage.

Kožar držao džip na mjestu koje pokriva video nadzor

Izvori “Vijesti“ iz policije tvrde da je Alan Kožar tokom boravka u Starom Baru u subotu džip sve vrijeme držao na mjestu koje je pod video nadzorom.

Obavljen je pregled snimljenog materijala, međutim inspektori „nisu uočili ništa sumnjivo“.

U policiji ne isključuju da je eksplozivna naprava postavljena pod automobil Kožara i da je ona imala tajmer, a možda i da je daljinski aktivirana.

Bonus video: