Ašanin: Nastavljen kontinuitet osvajanja medalja

Zlatno odličje osvojio je duo šou sistem, Stefan Vukotić i Vuk Dragutinović, dok su srebrni bili Miloš Kovačević i Dejan Vukčević.
171 pregleda 1 komentar(a)
Džiu-džicu reprezentacija Crne Gore, Foto: Džiu-džicu savez
Džiu-džicu reprezentacija Crne Gore, Foto: Džiu-džicu savez
Ažurirano: 30.11.2016. 16:28h

Crnogorski sportisti potvrdili su kvalitet i nastavili kontinuitet dobrih rezultata i osvajanja medalja i na Svjetskom prvenstvu u Vroclavu, kazao je selektor džiu-džicu reprezentacije Crne Gore, Miloš Ašanin.

Crnogorska reprezentacija nastup u Vroclavu završila je sa tri medalje - jednom zlatnom i dva srebra.

Zlatno odličje osvojio je duo šou sistem, Stefan Vukotić i Vuk Dragutinović, dok su srebrni bili Miloš Kovačević i Dejan Vukčević.

Ašanin je kazao da su džiu džicu reprezentativci nastupom u Vroclavu opravdali očekivanja javnosti.

"Medalja sa svjetskih prvenstava san je svih sportista i saveza, a mi smo je osvojili. Duo sistem je objedinio evropsku i svjetsku titulu, Vukčević je potvrdio kvalitet, a uspješan nastup imao je i Kovačević. Ne smijemo izostaviti ni Gorana Musića i Mirijanu Martinovića, koji su izgubili mečeve za treće mjesto, kao ni Bojana Merdovića", rekao je Ašanin na konferenciji za novinare.

On je istakao da Biljana Mitrović nije uspjela da se domogne medalje, ali da će uz Kovačevića ostati u A timu i nastaviti četvorogodišnji ciklus za Svjetske igre 2021. godine.

"Naredne godine, pored evropskog i svjetskog prvenstva, očekuju nas Svjetske igre. To je jedino takmičenje sa kojeg naši sportisti još nemaju medalju. Za sada je nastup obezbijedio samo Vukčević, a očekujemo da će se na svjetskoj rang listi, koja će biti objavljena za nekoliko dana, naći i Kovačević i duo sistem", kazao je Ašanin.

Duo šou sistem crnogorske džiu džicu, Vukotić i Dragutinović, u meču za zlatnu medalju pobijedio je par sa Tajlanda 46:44.

Na putu do finala bili su bolji od poljskog i rumunskog para.

Vukotić je kazao da je medalja plod napornog rada i višemjesečnog odricanja.

"Žao mi je što nijesmo u duo klaiku došli do medalje. Nijesmo imali sreće na žrijebu oba dana, imali smo težak raspored. U borbi za zlatnu medalju protivnik nam je bio par sa Tajlanda, gdje je to nacionalni sport. Opravdali smo očekivanja i dobili ih, ali ne bi bilo nezasluženo i da su oni slavili jer su stvarno bili dobri", kazao je Vukotić.

Dragutinović je kazao da je sa takmičenja ponio pozitivne utiske i nevjerovatno iskustvo.

"Ponosan sam što je duo sistem omogućio da se intonira crnogorska himna. Slijedi kratka pauza, a onda novi rad i pripreme za nova takmičenja na kojima ćemo treba da pravdamo medalje", kazao je Dragutinović.

Vukčević je u kategoriji do 94 kilograma bio slobodan u prvom kolu, u drugom je pobijedio Poljaka Jaceka Zevčaka, dok je u meču za finale slavio protiv reprezentativca Rusije, Mikala Smirnovaa.

U finalnoj borbi poražen je od domaćeg takmičara Rafala Risa.

"SP u Vroclavu bilo je jedno od najjačih takmičenja posljendjih godina, posebno imajući u vidu da je bilo i posljednja prilika za skupljanje bodova za Svjetske igre. Prvi sam na rang listi i siguran sam putnik za Vroclav. Finale je, ocjena je mnogih, presudio domaći teren. Uradio sam najviše što sam mogao. Prošle godine sam bio prvi, a ove drugi. Nadam se dobrom plasmanu i na igrama", kazao je Vukčević.

Kovačević, koji zbog povrede nije mogao da nastupi u finalu, u prvom kolu kategorije do 69 kilograma bio je slobodan, dok je u drugom eliminisao aktuelnog evropskog i svejtskog šampiona, Dmitrija Bešenetca iz Rusije.

U četvrtfinalu pobijedio je Italijana Pjera Alezija, dok je do finala došao nakon diskvalifikacije Francuza Mišela Žarnijea.

"Žao mi je što zbog povrede nijesam mogao da se borim u finalu. Povreda ramena je bila jača i nijesam smio da rizikujem. Slijedi mjesec pauze, a nakon toga i povratak na borilišta. Nadam se da sam izborio plasman na Svjetske igre. Hvala na dobijenoj šansi, nadam se da sam je opravdao", rekao je Kovačević.

Predsjednik Džiu džicu saveza, Ranko Vukotić zahvalio se doskorašnjem direktoru Uprave za mlade i sport, Igoru Vušuroviću, Crnogorskom olimpijskom komitetu i Lovćen banci na pomoći u radu te asocijacije.

On je pozdravio formiranje ministarstva sporta.

"Nadam se da ćemo i od ministra Nikole Janovića imati podršku, da će u potpunosti biti informisan o našim rezultatima šta smo kao savez uradili i dali doprinos popularizaciji našeg sporta na evropskoj i sportskoj sceni", rekao je Vukotić.

On vjeruje da će džiu džicu takmičari i na Svjetskim igrama u Vroclavu potvrditi kvalitet.

Šampionat u Vroclavu okupio je 49 reprezentacija,a Crna Gora je završila kao osma u generalnom plasmanu.

Bonus video: