Ratni zločinac uhapšen u Tivtu, određen mu ekstradicioni pritvor

U presudi piše da su Miroslav Jović i Milan Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva
82 pregleda 0 komentar(a)
Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat
Ažurirano: 30.11.2016. 15:38h

Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) uhapšen je sinoć na tivatskom aerodromu, po Interpolovoj potjernici hrvatskih vlasti.

Jović je priveden sudiji za istragu, a nakon saslušanja određen mu je ekstradicioni pritvor.

"Jović je lišen slobode shodno međunarodnoj potjernici raspisanoj od strane NCB Interpol Zagreb, radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina, koja mu je izrečena zbog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 120 st.1 Osnovnog Krivičnog zakona Republike Hrvatske, a koje krivično djelo je počinjeno na teritoriji te države. Na navedenu kaznu zatvora Jovića je osudio Županijski sud u Sisku – Hrvatska 30.05.2006. godine, a ova presuda je potvrđena od strane Vrhovnog suda Hrvatske 14.12.2007. godine", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Jović je danas priveden sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici koji mu je odredio ekstradicioni pritvor. Kako je saopšteno iz UP, slijede kontakti nadležnih organa Crne Gore i Hrvatske u vezi sa ekstradicijom ovog lica Hrvatskoj.

Jović je u toj zemlji osuđen na 15 godina zatvora, jer je počinio krivično djelo - ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Presuda je izrečena 30. maja 2006. godine u Županijskom sudu u Sisku.

U njoj piše da je Jović sa Milanom Stanojevićem 3. septembra 1991. godine ubio Ivanku Medved i ranio njenog supruga Branka Medveda.

Objašnjava se da su to uradili jer su njihove komšije - Medvedi bili Hrvati.

Navodi se da su se optuženi protivili demokratskom pravnom poretku Hrvatske, pokušavali pripojiti Glinu takozvanoj Srpskoj krajini i protjerati građane hrvatske nacionalnosti...

U obrazloženju presude stoji i da je preživjeli Branko Medved na sudu svjedočio da je kobnog dana najprije ugledao Jovića, a zatim i Stanojevića.

Tvrdi da im je prvi nazvao - dobar dan, ali da ovi nijesu odgovorili, već da su odmah zapucali.

Kazao i da je malo stariji od optuženih, ali da je sa njima išao u školu i da nikada nisu bili u sukobu.

U presudi piše da su Jović i Stanojević prekršili pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba i počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Obojica su osuđena na kaznu zatvora od 15 godina.

Bonus video: