Sinđelić dobio status svjedoka saradnika

Sinđelić je "Vijestima" 19. oktobra rekao da ga dešavanja u Crnoj Gori ne zanimaju
59 pregleda 230 komentar(a)
Aleksandar Sinđelić
Aleksandar Sinđelić
Ažurirano: 22.11.2016. 15:53h

Aleksandar Sinđelić dobio je status svjedoka saradnika u procesu koji se vodi protiv ruskih državljana Eduarda Vladimiroviča Shirkova i Vladimira Nikolajeviča Popova koji su okrivljeni za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala krvoproliće u Crnoj Gori u noći održavanja parlamentarnih izbora 16. oktobra.

"Ovakvu svoju odluku sud je donio nakon ocjene da će svjedok saradnik svojim svjedočenjem znatno doprinijeti dokazivanju predmetnih krivičnih djela i pomoći otkrivanju i dokazivanju drugih krivičnih djela za koja se osnovano sumnja da je kriminalna grupa vršila, te da je značaj njegovog iskaza za dokazivanje krivičnih djela koja se stavljaju na teret naredbom za sprovođenje, odnosno proširenje istrage i krivice ostalih učesnika pretežniji od štetnih posljedica krivičnog djela koje mu se stavlja na teret", navodi se u saopštenju Aide Mazurović, samostalnog savjetnika za odnose sa javnošću u Višem sudu.

Sinđelića i bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića Specijalno državno tužilaštvo sumnjičilo je da su organizatori dvadesetočlane kriminalne grupe, koja je 16. oktobra u Podgorici, na dan izbora, planirala da puca u građane okupljene ispred Skupštine i uhapsi premijera Mila Đukanovića.

Nakon što se Sinđelić pod još nerazjašnjenim okolnostima predao crnogorskim istražiteljima, Specijalno tužilaštvo je kao organizatore kriminalne grupe označilo ruske državljane Eduarda Vladimiroviča Shirkova i Vladimira Nikolajeviča Popova .

Shirokova, Popova, Sinđelića, Dikića i Predraga Bogićevića tužilaštvo sumnjiči za pokušaj terorizma, a ostale uhapšene u predizbornoj noći za stvaranje kriminalne organizacije.

Sinđelić je "Vijestima" 19. oktobra rekao da ga dešavanja u Crnoj Gori ne zanimaju.

“Ako (Milo) Đukanović tamo pali marihuanu i piše gluposti, to je njegov problem, razumijete. Ta kriminalna opcija tamo što radi uopšte me ne zanima, a za ovo što se dešava po medijima tek ćemo da se tužimo i da vidimo šta će da bude, s obzirom da ja iz Srbije nisam odlazio, niti znam o čemu se radi”, kazao je Sinđelić tada "Vijestima".

Od 20 uhapšenih u predizbornoj noći u Podgorici, tužilaštvo je nakon saslušanja pustilo na slobodu šestoro. Naredbom za sprovođenje istrage obuhvaćeno je šesnaest osoba - Dikić, Sinđelić, Hristićeva, Mirko Velimirović, Branka Milić (61), Milan Dušić (59), Dragan Maksić (40), Srboljub Đorđević (52), Aleksandar Aleksić (42), Nikola Đurić (34) i Ivica Matić (36), Aleksandar Čurović (33), Siniša Ćetković (37), Dejan Stanojević (42), Miloš Aćimović (26) i Perica Andrić (39).

Bonus video: