Vučić: Rusi pobjegli jer ih niko nije tražio

Vučić je ponovio da su u Crnoj Gori planirane “vrlo loše, teške i grozne stvari
63 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Beta
Aleksandar Vučić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.11.2016. 06:35h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nagovijestio je juče da Crna Gora nije potraživala dvojicu ruskih državljana osumnjičenih za organizovanje pokušaja terorističkog napada u Podgorici u momentu kada su oni napustili zemlju.

On je rekao i da su srpski bezbjednosni organi otkrili taj “element inostranosti”.

“Mi smo došli do svojih saznanja. Niko nam drugi nije ništa prijavljivao. U trenutku kada mi otkrivamo nema nikog osumnjičenog. Mi tada otkrivamo cijelu priču i nemamo koga da zadržimo kad nema osumnjičenih. Mi smo ti koji otkrivamo cio lanac sa elementom inostranosti, to je sve što mogu da vam kažem. Mi u tom momentu nemamo nikakvu prijavu iz Crne Gore, osim prijave za jednim licem srpske nacionalnosti, državljaninom Srbije. Nemamo nijednu prijavu u tom trenutku tada iz Crne Gore, za bilo kojim ruskim državljaninom”, kazao je Vučić.

To je bio njegov odgovor na pitanje “Vijesti” zašto srpski bezbjednosni organi nisu spriječili Eduarda Vladimiroviča Shirokova i Vladimira Nikolajeviča Popova da napuste Srbiju, ako su znali da su pod sumnjom u Crnoj Gori za pokušaj terorizma.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je nedavno da su Rusi napustili Srbiju nakon što su bili pod kontrolom BIA.

Vućić je ponovio da su u Crnoj Gori planirane “vrlo loše, teške i grozne stvari”: “Iako mi to nije politički odgovaralo u nedjelju na dan izbora i ponedjeljak nakon toga, ja sam bio prvi koji je ne želeći da se miješa u izborni proces negdje osudio ono što su vlasti u Crnoj Gori preduzimale, ali dva tri dana nakon toga ja sam se povukao kada sam dobio dokaz o tome šta se zbivalo zaista. Kad sam vidio svojim očima i čuo svojim ušima, rekao sam izvinjavam se, kriv sam, nisam imao dovoljno dokaza. Nisam imao dovoljno znanja. Mislim da to govori o mom poštenju i profesionalnom radu državnih organa Srbije...”, kazao je juče Vučić na konferenciji SEEMF u Beogradu.

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo u naredbi za proširenja istrage pokušaja terorizma 16. oktobra tvrdi da su državljani Rusije Shirokov i Popov organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine - grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili.

U novoj naredbi tužilaštva objašnjava se da su se Rusi 26. septembra u Moskvi sastali sa Aleksandrom Sašom Sinđelićem i izložili mu plan i dali mu upustva za izazivanje haosa u Crnoj Gori. Navodi se da su ga zadužili da pronađe što veći broj osoba u Srbiji koje će se u Crnoj Gori staviti pod kontrolu bivšeg komandanta srpske Žandarmerije Dikića i osobe iz DF-a.

Vučić spreman za razgovor sa Mandićem, ali tek za 15 dana

Vučić je rekao da će se najkasnije za deset do 15 dana sresti sa političkim predstavnicima Srba iz Crne Gore, koji su početkom novembra tražili prijem kod njega kako bi ga upoznali sa "nepodnošljivim položajem" srpskog naroda, kao i kampanjom koja se vodi protiv njih u pojedinim srpskim medijima u toj državi.

Na pitanje "Vijesti" zbog čega taj sastanak nije još održan i da li je jedan od razloga to što je još neidentifikovani pripadnik DF-a osumnjičen da je učestvovao u pokušaju terorističkog napada, a DF tvrdi da je sve režirao DPS na čelu sa Milom Đukanovićem "koji je Vućićev prijatelj" - srpski premijer je odgovorio da je bio zauzet:

“Inače sam uvijek spreman da razgovaram sa Andrijom Mandićem i svakim ko iz Crne Gore dođe da razgovara”.

On je ponovio da ne zna da je iko od crnogorskih političara umiješan u taj događaj. Dio novinara je tokom Vučićevog govora napustio regionalni medijski skup u Beogradu, jer im je saopšteno da će odgovarati samo na pitanja stranih novinara.

Bonus video: