DETALJI IZ SPISA TUŽILAŠTVA O TERORIZMU

Dikića oružje "čekalo" na Starom aerodromu?

Eduard Vladimirović Shirokov, Vladimir Nikolajević Popov, Bratislav Dikić, Aleksandar Sinđelić, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić osumnjičeni su za terorizam u pokušaju, a ostatak od 16 osumnjičenih tereti se za stvaranje kriminalne organizacije
119 pregleda 162 komentar(a)
Ulica Miodraga Bulatovića, Foto: Luka Zeković
Ulica Miodraga Bulatovića, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.11.2016. 07:29h

Oružje koje su osumnjičeni za pripremanje terorističkih napada trebalo da preuzmu prije nego krenu da hapse premijera Mila Đukanovića, navodno je bilo sakriveno u podgoričkom naselju Stari aerodrom. To proizilazi iz spisa Specijalnog tužilaštva, u koje su "Vijesti" imale uvid.

Prema tim dokumentima, Mirko Velimirović sakrio je oružje u dvospratnici narandžaste fasade, u Ulici Miodraga Bulatovića.

Do te kuće Velimirović je 15. oktobra odveo bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, kojeg sumnjiče da je trebalo da komanduje teroristima. Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije je kazao da su zaustavili da oružje uđe u Crnu Goru: "Trebalo je da uđe preko granice sa Albanijom. Oružje je uništeno". Dikić je ranije optužio Velimirovića da je policijski saradnik, koji mu je namjestio hapšenje.

Velimirović je član kriminalne grupe, koju su prema proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage organizovali Rusi Eduard Vladimirović Shirokov i Vladimir Nikolajević Popov. Tužilaštvo sumnjiči tu grupu da je htjela da nasilno zauzmu Skupštinu, ubije Đukanovića i proglasi izbornu pobjedu Demokratskog fronta.

Rusi, Dikić, Aleksandar Sinđelić, Predrag Bogićević i Nemanja Ristić osumnjičeni su za terorizam u pokušaju, a ostatak od 16. osumnjičenih tereti se za stvaranje kriminalne organizacije.

Velimirović, koji je kako tvrdi tužilaštvo pomogao u otkrivanju kriminalne organizacije, objasnio je da mu je Sinđelić, potencijalni svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva, tražio da nabavi oružje “namijenjeno za slučaj da Milo pokrade izbore”.

"Nakon što sam policiji prijavio sve ovo, vratio sam se u Srbiju i treći put se sreo sa Sinđelićem i to u Raškoj. Rekao sam mu da mogu nabaviti oružje i municiju, ali da je malo novca, jer jedna puška košta 450 eura. Sinđelić je rekao dobro i dao mi još 15.000 eura... Tražio je od mene da slikam oružje i pokažem mu fotografiju”, kazao je Velimirović tužiocu.

Oružje već bilo pripremljeno?

U toj izjavi piše da se Velimirović poslije razgovora sa Sinđelićem vratio u Podgoricu.

"Nakon ovog sastanka sam se vratio u Crnu Goru, slikao oružje koje je već bilo pripremljeno, i odmah nakon toga sam se vratio nazad za Srbiju kako bih mu pokazao tu sliku”, tvrdio je Velimirović pred Čađenovićem.

Nije objašnjeno ko je i kako "već pripremio" oružje nakon što je Velimirović crnogorskim istražiteljima prijavio da se sprema teroristički napad. Velimirović tvrdi da se poslije toga u Požarevcu ponovo vidio sa Sinđelićem, kod kojeg je pošao za nove instrukcije...

Ispričao je da je dobio instrukcije da “Nikoli” (Dikiću), u Podgorici preda "zaštićeni" telefon i ključeve od kuće u kojoj je oružje. Njih dvojica i Kristina Hristić našli su se 15. oktobra oko 22 sata ispred Delte.

"Kada sam mu kazao za oružje malo me čudno pogledao, ali je rekao nešto u smislu: "Sinđelić je lud". Nakon toga me pitao koliko ljudi ima", tvrdio je Velimirović na saslušanju.

Objasnio je da su Dikićevim kolima otišli da mu pokaže gdje je kuća sa oružjem, koju je on “mogao da nađe samo ako dolazi iz pravca Berana”.

"Došli smo do kuće, rekao sam mu da treba da vidi oružje, jer je tako Sinđo rekao. Odgovorio je da neće sada da gleda to oružje. Rekao je - “neka vidjeću”. Ja sam mu tada rekao da me ostavi bilo gdje, a prije toga sam mu rekao da je oružje u garaži. Nakon toga, on me je ostavio na pumpi, a ja sam mu dao ključ... Onda je došla policija”, pričao je Velimriović.

Dikić: Vozio sam ga jer je bio pijan

Dikić je pred tužiocima tvrdio da ne zna Velimirovića, i da se sa njim sreo da mu preda telefon koji mu je Sinđelić poslao, jer se njegov pokvario. Objasnio je da je mislio da je taj čovjek pijan, jer mu je za telefon rekao “evo ti rakija koju ti je poslao Pera”.

“Pitao me je da ga prebacim do kuće... Padala je kiša i pristao sam”, rekao je Dikić.

Tvrdio je da Velimirović nije znao gdje je kuća, već da su do nje stigli uz pomoć navigacije:

"Otišli smo prema nekom kružnom toku, poslije koga je ovaj čovjek rekao da skrenem lijevo... Kada smo ušli u tu ulicu, pokazao mi je kuću sa desne strane, možda druga ili treća u redu... Pozvao me je da izađem i probam rakiju koju ima u frižideru. Rekao sam mu da ne pijem rakiju i da žurim, na to mi je on odgovorio da mu je Pera rekao da moram da probam rakiju. Rekao sam mu da izlazi iz auta, a on je tražio da ga povezem do pumpe u blizini... Kada je izlazio rekao mu je: "Pera mi je rekao da ti dam ključeve za njega"... Tada su nas opkolili inspektori", kazao je Dikić.

Tužioci tvrde da je haos u izbornoj noći 16. oktobra trebalo da počne ispred državne Skupštine grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Dikića i političara iz DF-a, čiji identitet tužioci još nijesu otkrili.

Velimirović dao novac za put i smještaj

Mirko - Pajo Velimirović koji je i pozvao većinu uhapšenih srpskih državljana da dođu u Podgoricu, dao im je 15. oktobra novac da plate boravak i kupe karte za povratak. To je pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem tvrdio Dragan Maksić, jedan od uhapšenih.

On je nakon hapšenja tužiocu rekao da je to bilo prvi put da dobiju novac: “Nikada se do tog dana nije dogodilo da nam Čaruga (Jovo Pavasović) ili bilo ko drugi plaća karte ili boravak na manisfestacijama koje posjećujemo”.

Maksić je tužiocu ispričao da mu je Pajo dao novac na podgoričkoj Željezničkoj stanici, kada je došao da njih četvoro obavijesti da skup na koji su došli možda neće biti održan:

"Rekao je da nađemo smještaj i prespavamo i da se sjutra u 10 sati vratimo za Srbiju...Pitao sam ga šta je sa skupom, on je rekao da se vratimo i da ćemo biti obaviješteni o svemu".

Policija u stanu Stojiljkovića tražila "tragove" terorizma

Po nalogu specijalnog tužilaštva policija je pretresla stan Dragana Stojiljkovića, u budvanskom naselju Babilonija, u kom su boravili Bratislav Dikić i Kristina Hristić. Njih dvoje u Crnu Goru došli su Stojiljkovićevim “citroenom” regsiatrskih oznaka BG-730-TŽ .

Prema policijskoj evidenciji granicu sa Srbijom prešli su u zoru 15. oktobra. Tog dana evidentirani su na graničnom prelazu Ranče u 4 sata i 42 minuta.

Iako su boravili u stanu Stojiljkovića i koristili njegov automobil, Dikić i Hristićeva su na saslušanju tvrdili da ne znaju kako se on preziva.

Bivši šef srpske Žandarmerije kazao je tužiocu da je to stan supruga njegove bivše koleginice iz MUP-a. Hristićeva je objasnila da je čovjek čijim su se automobilom dovezli i u čijem su apartmanu boravili Dikićev prijatelj.

Tužilaštvo je nakon hapšenja Dikića i Hristićeve, od suda tražilo i dobilo odobrenje za pretres Stojiljkovićevog stana “u cilju pronalaženja tragova krivičnog djela i predmeta važnih za krivični postupak - mobilnih telefona, sim kartica, kompjutera, lap-topova, memorijskih kartica i drugih uređaja namijenjenih za prenos i čuvanje elektronskih podataka”.

Predrag Bogićević 15. oktobra na Dobrakovu ušao u Crnu Goru

Predrag Bogićević (46) osumnjičeni član terorističke grupe koja je planirala da 16. oktobra ispred Skupštine ubija građane i uhapsi premijera Mila Đukanovića, u Crnu Goru ušao je tokom predizbornog dana.

Bogićević je evidentiran na graničnom prelazu Dobrakovo, 15. oktobra u 18 sati i 57 minuta.

Tog dana u "volvu" registarskih oznaka JA035OC kojim je upravljao, Bogićevićevi saputnici bili su D. M. (60) i M. S. (51).

Bogićević je obuhvaćen naredbom za proširenja istrage Specijalnog tužilaštva.

Prema tom dokumentu u dokumentu stoji da su Bogićević i Nemanja Ristić bili su zaduženi da vrbuju ljude za kriminalnu grupu i još neidentifikovanim osobama daju upustva da na dan parlamentarnih izbora dođu u Crnu Goru, učestvuju na protestnom okupljanju DF-a, izazovu sukobe sa policajcima, nasilno uđu u Skupštinu i proglase pobjedu DF-a.

Preporučujemo za Vas