"Ne smijemo na đedovinu da ne ginemo nedužni"

“Brat se pod sedativima odmara od proživljene traume. U isto vrijeme otac je na operaciji u Podgorici, a uz njega je majka. Svi smo pod stresom od kojeg ne možemo da se oporavimo. Nikada u životu nijesmo imali sukob sa bilo kim, a da doživimo da nam na djedovoj livadi pucaju u F. M."
106 pregleda 89 komentar(a)
maga Stupa Srbija Murić
maga Stupa Srbija Murić
Ažurirano: 16.11.2016. 06:54h

Niko od zvaničnih organa Crne Gore i Srbije nije kontaktirao porodicu maloljetnog Rožajca F.M. koga su srpski policajci ranili u obje noge na njegovoj đedovini u Crnoj Gori.

To je “Vijestima” juče kazao brat upucanog sedamnaestogodišnjaka Sead Murić, rekavši da se ne odvaja od bolničke postelje F. M. u Beranama.

“Brat se pod sedativima odmara od proživljene traume. U isto vrijeme otac je na operaciji u Podgorici, a uz njega je majka. Svi smo pod stresom od kojeg ne možemo da se oporavimo. Nikada u životu nijesmo imali sukob sa bilo kim, a da doživimo da nam na djedovoj livadi pucaju u F. M. Ovo je gore od rata u kojem čovjek zna od koga da čuva. Sada ne smijemo izaći na đedovinu od straha da tamo nedužni i ne poginemo”, rekao je Sead.

F. M. su srpski policajci ranili dok su jurili Idriza Čalakovića iz Tutina koji je navodno švercovao odjeću i obuću.

Prema informacijama “Vijesti”, bježeći od policije Čalaković je sletio u potok u crnogorskom selu Stupa, nedaleko od granice sa Srbijom.

Tada su čuvari reda iz susjedne države osuli rafal i sa više metka pogodili vozilo koje se nalazilo u blizini, a u kojem je bio i maloljetni F. M.

Čalakovića je ubrzo uhapšen, a njegovo vozilo navodno nije pogođeno ni- jednim metkom.

Komšije ranjenog maloljetnika iz rožajske Jablanice ali i mještani Stupe kažu da su u šoku i da su „rafali srbijanske policije” unijeli nemir u taj kraj.

Jedan od komšija je kazao da je policija Srbije šumskim putevima debelo zagazila na crnogorsku teritoriju.

„Murići su izuzetno dobri i mirni ljudi. Nisu zaslužili ovo što im se dogodilo. Ako nadležni nešto ne preduzmu i ne procesuiraju krivce, mi koji živimo u ovom pograičnom dijelu se više nikada nećemo osjećati sigurno“, rekao jedan od komšija Murića koji nije želio da mu se objavi ime.

Policijski rafali zbog gumenih čizama i tekstilne robe

Iz Uprave policije saopštili su da im je u nedjelju oko 20 časova prijavljeno da je maloljetnik ranjen u selu Stupa, na dijelu teritorije koji se nalazi u blizini granice sa Srbijom.

“Utvrđeno je da su službenici granične policije MUP-a Republike Srbije u tom periodu izvodili akciju u graničnom pojasu koji vodi prema Crnoj Gori, u cilju lišenja slobode I. Č. iz Tutina, a zbog sumnje da je ovo lice krijumčarilo robu”, piše u saopštenju policije.

Objašnjava se da dio mjesta incidenta - Stupanski potok, dijelom pripada i Srbiji.

“Službenici naše policije su stupili u kontakt sa kolegama iz Republike Srbije. Nadležni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Rožajama, u mjestu Stupanski potok, na dijelu teritorije koji se nalazi u Crnoj Gori, uviđaj je izvršio 14. 11. u jutarnjim časovima, zajedno sa tužiocem Višeg državnog tužilaštva iz Novog Pazara, uz prisustvo službenika OB Rožaje i OGB Rožaje i granične policije MUP-a Republike Srbije”.

Navodi se da su tokom uviđaja pronađene tri čaure koje će biti vještačene u Forenzičkom centru u Danilovgradu, kao i vozilo “grand cherokee” rođaka upucanog momka, a na kome su vidljivi tragovi od projektila.

“Terensko vozilo marke 'nissan' pronađeno na dijelu teritorije koja pripada Republici Srbiji, preuzeli su službenici MUP-a Srbije. U 'nissanu', kojim je kako policija Srbije sumnja, upravljao I.Č. iz Tutina, je zatečena veća količina gumenih čizama i manja količina tekstilne robe”.

“Nakon okončanja potrebnih mjera i radnji i utvrđivanja relevantnih činjenica biće poznato da li se u konkretnom slučaju radi o eventualnom graničnom incidentu ili povredi državne granice naše države”, piše u saopštenju policije.

Bonus video: