Cauševiću i Šukiću ostaje 37 mjeseci robije

To je odluka Višeg suda, koji je potvrdio presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića
231 pregleda 13 komentar(a)
Rajko Caušević, Foto: Boris Pejović
Rajko Caušević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.11.2016. 07:30h

Dvojica optuženih za krađu iz stana hrvatske ambasadorke Ivane Sutlić Perić pravosnažno su osuđeni na ukupno tri godine i mjesec dana zatvora.

To je odluka Višeg suda, koji je potvrdio presudu sudije podgoričkog Osnovnog suda Gorana Đukovića.

Đuković je je Rajka Cauševića osudio na godinu i deset mjeseci zatvora, a Miloša Šukića na godinu i tri mjeseca.

Oni će morati i da daju ambasadorki po 12.000 eura, kao odštetu za ukradeni nakit.

Sudije Višeg suda napisale su da je Đuković pravilno ocijenio dokaze i obrazložio presudu, te da nijesu tačni navodi iz podnijetih žalbi na presudu - da se ukradene stvari nijesu mogle vještačiti, ukoliko nijesu pronađene i ukoliko vještak nije imao uvid u njih. Oni, kao i prvostepeni sud, smatraju da je u tom pogledu dovoljan bio iskaz ambasadorke.

“Oštećena na jasan i detaljan način opisuje, kako mjesto na kome je stajao nakit, koji nakit i u kojoj količini je posjedovala, kao i jasnim opisom karakteristika nakita, što je bilo predmet vještačenja”, piše u presudi.

Njima se sudilo za tešku krađu, a zaprijećena je kazna od jedne do osam godina.

Sudija Đuković je na izricanju presude rekao da je iz video snimka jasno da namjera Cauševića nije bila da prošeta, nego da umišljajno učestvuje u izvršenju krivičnog djela.

Kao olakšavajuću okolnost, Cauševiću je cijenio što je otac šestoro maloljetne djece, a Šukiću što je mlad.

Otežavajuće okolnosti na njihovoj strani bile su što su obojica ranije osuđivani za slična krivična djela. Caušević nije priznao da je saučesnik u teškoj krađi, dok je Šukić priznao izvršenje krivičnog djela. Ništa od ukradenih stvari nije pronađeno, osim nalivpera i hemijske olovke.

Caušević i Šukić optuženi su da su, u oktobru prošle godine, provalili u stan ambasadorke i odnijeli zlato, hemijske olovke, dvije kolekcije srebrnjaka i telefone.

U krađi je navodno učestvovala i treća osoba, koju policija nije identifikovala.

Bonus video: