Otkriven bezbjedan i jeftin dodatak u liječenju karcinoma?

Pređašnje istraživanje ukazalo je na važnost tog vitamina za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma
0 komentar(a)
Doručak, Foto: Shutterstock
Doručak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.11.2016. 10:14h

Britanski naučnici povezali su nizak nivo vitamina D s povećanim rizikom od karcinoma bešike i svoja zapažanja, zasnovana na sistemskom proučavanju sedam ranijih studija, objavili na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u Brajtonu.

Naučnici sa Univerzizeta u Vorviku zabilježili su povećani rizik od raka bešike kod ispitanika pet različitihh studija koji su imali nizak nivo vitamina D.

Pređašnje istraživanje ukazalo je na važnost tog vitamina za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti, kognitivnih problema, autoimunih bolesti i karcinoma.

Najbolji izvor vitamina D su sunčevi zraci, a stručnjaci procjenjuju da vrlo veliki broj ljudi ima manjak ovog vitamina a da to i ne zna.

Vitamin D nastaje prilikom izlaganja sunčevim zracima i pomaže u kontroli nivoa kalcijuma i fosfata u organizmu.

Sadrže ga namirnice kao što su masna riba (losos, tunjevina, sardine i skuša) i žumance. Takođe ga ima u siru, goveđoj jetri i pečurkama.

Naučnici su nakon detaljne analize studija istraživali ćelije bešike i utvrdili da mogu da se aktiviraju i odgovore na vitamin D i tako stimulišu imunološki odgovor.

Prema navodima autorke studije Rozmeri Blend, ovo otkriće je važno zbog toga što bi imunološki sistem mogao da ima ulogu u spriječavanju raka identifikovanjem abnormalnih ćelija prije nego što postanu kancerogene.

Ako dalja klinička istraživanja budu potvrdila te rezultate, vitamin D bi mogao da postane bezbjedan i jeftin dodatak u liječenju karcinoma.

Bonus video: