Spuštena zavjesa na Međunarodni festival glumca u Nikšiću

Sergej Trifunović i Voja Brajović, koji su u predstavi "Voz", beogradskog Zvezdara teatra, kroz lik Crnog i Belog pokazali svu mastrealnost glumačkog umijeća, nagrađeni su za najbolji partnerski odnos na sceni
188 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2016. 21:08h

Dodjelom nagrada najboljima i koncertom Srđana Bulatovića i Darka Nikčevića sa kamernim orkestrom, spuštena je zavjesa na 13. Međunarodni festival glumca u Nikšiću.

Žiri u sastavu Meto Jovanovski, predsjednik, i Dubravka Drakić i Sreten Mitrović odlučio je da nagrade za najbolju mušku ulogu podijele Zijah Sokolović, za ulogu Klausa u predstavi "Divlje meso", sarajevskog Narodnog pozorišta, i Mirko Vlahović, koji je u predstavi "Šćeri moja", Crnogorskog narodnog pozorišta, glumio knjaza Nikolu Petrovića, dok je Vanji Jovićević, koja je u pomenutoj predstavi CNP-a tumačila lik Zorke, pripala nagrada za najbolju žensku ulogu.

Sergej Trifunović i Voja Brajović, koji su u predstavi "Voz", beogradskog Zvezdara teatra, kroz lik Crnog i Belog pokazali svu mastrealnost glumačkog umijeća, nagrađeni su za najbolji partnerski odnos na sceni.

Najbolje epizodne uloge, prema mišljenju tročlanog žirija, odigrali su Slavko Kalezić i Ejla Bavčić Tarakčija, za uloge u predstavama "Šćeri moja", odnosno "Divlje meso".

Posebna nagrada za komunikaciju sa publikom pripala je glumcima Živku Anočiću, Marku Makovičiću i Saši Anočiću iz predstave "SHAKEspeare na Exit" zagrebačkog teatara Exit.

Nagrade je uručio predsjednik Opštine Veselin Grbović, koji je kazao da je ovogodišnji festival i u organizacijskom i u kvalitativnom smislu nadmašio kriterijume koji su postavljeni godinu ranije otvaranjem novog zdanja Nikšićkog pozorišta. Zahvalio se selektoru festivala Goranu Bulajiću koji je odabrao, kako je kazao, sjajne, tematski raznolike predstave, koje su u iskazu drugačije, ali sve sa visokim umjetničkim dometima.

"Bilo je to pet raznolikih dramskih priča za koje je nikšićka i ukupna crnogorska javnost pokazala veliko interesovanje. O festivalu glumca bilo je riječi i u medijima, i na okruglim stolovima, i u našim domovima", istakao je Grbović.

Nikšićka publika, kako je kazao aktivno je učestvovala u svim programima i znala da cijeni i nagradi visoke domete učesnika festivala.

"A glumci su na najbolji način pokazali sav raskoš svog talenta i umijeća, kako bardovi ex-jugoslovenskog glumišta, tako i mlađe generacije glumaca sa ovih prostora", kazao je predsjednik Opštine Nikšić i dodao da je žiri imao težak zadatak jer je morao da od "dobrih umjetničkih iskaza izabere najbolje".

Festival glumca, koji je trajao od 3. do 8.novembra, organizovalo je Nikšićko pozorište u okviru Programa podrške razvoju kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opština Nikšić. U takmičarskom dijelu festivala prikazano je pet predstava. Nakon njihovog izvođenja organizovani su okrugli stolovi, a promovisan je i časopis "Pozorište".

Galerija

Bonus video: