Suda da utvrdi kad je Korać pričao istinu

Prema navodima optužnice, Leka Korać je 17. marta 2015. godine ispalio u rođaka hitac iz lovačke puške. Od posljedica ranjavanja Predrag Korać je pet dana kasnije preminuo u Kliničkom centru
0 komentar(a)
presuda, Foto: Boris Pejović
presuda, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2016. 11:31h

Apelacioni sud ukinuo je presudu kojom je Nikšićanin Leka Korać (59) oslobođen optužbi za ubistvo rođaka Predraga Koraća (34) u mjestu Bjeloševina kod Nikšića, saznaju “Vijesti”.

Sudije tog suda ocijenile su da se za sada ne može prihvatiti zaključak prvostepenog suda da je optuženi postupao u granicama nužne odbrane.

U obrazloženju odluke, sudije Apelacionog napisale su da prvostepeni sud nije dao valjane razloge zašto vjeruje u slijed događaja koji je optuženi opisao u izmijenjenoj odbrani, kod odbrane koju je iznio na saslušanju pred tužiocem 17. marta 2015. godine “kada je događaj opisao na sasvim drugačiji način”.

“Pred tužiocem optuženi ne navodi da je na lokalnom putu prema Bjeloševini, napadnut od oštećenog Predraga Koraća... Kod činjenice da se optuženi u različitim fazama postupka, različito izjašnjavao u pogledu odlučnih činjenica, po nalaženju ovog suda, prvostepeni sud je u obrazloženju presude bio dužan navesti u koju odbranu optuženog vjeruje, a u koju ne i zašto...”, piše u obrazloženju.

Krivično vijeće sutkinje Vesne Pean u podgoričkom Višem sudu oslobodilo je pedesetdevetogodišnjaka optužbi, obrazlažući da nije krivično djelo ono koje je učinjeno u nužnoj odbrani.

Tada je osuđen na godinu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja. Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu u osuđujućem dijelu.

Prema navodima optužnice, Leka Korać je 17. marta 2015. godine ispalio u rođaka hitac iz lovačke puške. Od posljedica ranjavanja Predrag Korać je pet dana kasnije preminuo u Kliničkom centru.

Bonus video: