FESTIVAL GLUMCA: PROMOCIJA ČASOPISA “POZORIŠTE”

Hroničar teatra i kulture grada

Svi govornici su istakli da je upravo urednica časopisa Slavojka Marojević zaslužna što “Pozorište” već deset godina uspješno prati i bilježi sva dešavanja iz oblasti kulture, prije svega pozorišne, kako u zemlji tako i u regionu
0 komentar(a)
Festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Festival glumca, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.11.2016. 07:59h

U okviru 13. Međunarodnog festivala glumca, koji se u Nikšiću održava od trećeg do osmog novembra, promovisan je časopis “Pozorište” koji je prema riječima njegove urednice Slavojke Marojević hroničar pozorišnih, ali i drugih kulturnih dešavanja u Crnoj Gori i u regionu. Uređivačka koncepcija časopisa se bazira na informativnim, edukativnim i afirmativnim tekstovima. Prva tri broja časopisa izašla su 1956. godine da bi se nakon toga čekalo pet decenija da isti bude obnovljen i iz štampe izađe sada već - 25. jubilarni broj.

Goran Jevrić, inicijator obnavljanja časopisa, koji je 2005. bio predsjednik pozorišnog savjeta, kazao je da su glavni “krivci” što je “Pozorište” ponovo ugledalo svjetlost dana bili Maksim Vujačić i Dragan Perović koji su ga “natjerali” da obnovi pomenutu piblikaciju. Jevrić je podsjetio je da je iste godine kada je časopis obnovljen došlo i do obnavljanja Festivala glumca jer je Nikšić zasluživao pozorište “ne zato što to neko hoće već zato što su to vjekovi tražili”.

Reditelj Blagota Eraković kazao je da je časopis uspio da uđe u memoriju ljudi i da je bila potrebna velika hrabrost da se u trenutku, kada je u Nikšiću pozorište bilo čista aspstrakcija, pored Festivala glumca pokrene i časopis. Ono što, prema njegovim riječima, posebna vrijednost časopisa, je različitost kako autora, tema, tako i estetika, jer različitost je ono što donosi kvalitet.

Svi govornici su istakli da je upravo urednica časopisa Slavojka Marojević zaslužna što “Pozorište” već deset godina uspješno prati i bilježi sva dešavanja iz oblasti kulture, prije svega pozorišne, kako u zemlji tako i u regionu.

“Maksima koju sam naučila na Fakultetu žurnalistike i kojom se rukovodim je da je novinarstvo jedno srećno prokletstvo i profesija koja se istinski mora voljeti“, kazala je Marojević i dodala da su inicirali projekat informativnog umrežavanja sa pozorišnim kućama i institucijama kulture u zemlji i regionu sa ciljem da pospješe i pomognu razmjenu programa, zbližavanje umjetnika, razmjenu iskustava i njihovo druženje.

Teatar “Exit” iz Zagreba zatvara takmičarski dio

Sinoć je u okviru Festivala glumca izvedena predstava sarajevskog Narodnog pozorišta “Divlje meso”, u režiji Dina Mustafića, u kojoj su, između ostalih, igrali Josip Pejaković, Vesna Mašić, Aldin Omerović, Amar Selimović, Ermin Sijamija, Zijah Sokolović…

Takmičarski dio festivala završava se večeras kada će, u 20 sati na sceni Nikšićkog pozorišta, Marko Makovičić i Živko i Saša Anočić izvesti predstavu “SHAKEspeare na EXit“, Teatra “Exit” iz Zagreba, u režiji Matka Raguže.

Sjutra veče biće dodijeljene nagrade najboljima, po ocjeni tročlanog žirija - Dubravke Drakić, Sretena Mitrovića i Meta Jovanovskog, predsjednika žirija, dok će nagrađenima u čast koncert održati Srđan Bulatović i Darko Nikčević, koji će nastupiti zajedno sa Kamernim orkestrom. Nagrade se dodjeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu, za najbolje epizodne uloge, kao i za najbolji partnerski odnos na sceni.

Festival organizuje JU Nikšićko pozorište, u okviru Programa podrške razvoju kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Opštine Nikšić.

Preporučujemo za Vas