TVRDE DA POSTUPAK NIJE INSCENIRAN

Katnić: Politička struktura iz CG uključena u pokušaj rušenja vlasti

Stanković je kazao da se Tužilaštvo ne stavlja ni na čiju stranu, ni kada su političari ni mediji u pitanju
402 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2016. 17:15h

Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da postoji osnovana sumnja da je u pokušaju nasilnog rušenja vlasti uključena jedna politička struktura iz Crne Gore i da bi "jedna osoba iz te strukture preuzela komandovanje čitavom strukturom - političarima, teroristima, građanima i organizovala nasilni ulazak u Skupštinu".

On je kazao da su državni organi Crne Gore, prije svega bezbjednosne strukture pod stručnim rukovodstvom, otkrili da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije s ciljem vršenja neodređenog broja pojedinačnih krivičnih djela terorizma.

"Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušti. Forimirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 časa. U tom pravcu dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije su pozvali određeno lice koje je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu i iznijeli mu plan i od njega tražili da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učstvovali u tačno određenim pravilima i tačno određenim zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja", kazao je Katnić na konferenciji za novinare.

On je dodao i da je postojao dodatni plan da se izazovu nemiri.

"Plan je bio da se nakon izbora u 23h kriminalci infiltriraju u građane i da nakon što političari izađu na binu, svi uđu u Skupštinu i tamo se zadrže najmanje 48 sati. Bili su angažovani i strijelci koji bi lišili života Mila Đukanovića", naveo je Katnić i dodao da su identifikovali o kojoj se političkoj grupaciji radi.

Katnić je dodao da je planirano da se za napad koristi 50 automatskih pušaka i 50 pištolja.

Na pitanje novinara gdje se dvojica osumnjičenih Rusa sada nalaze, Katnić je kazao:

"Specijalno tužiliaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala ali se to ne može koristiti kao dokaz niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili negdje drugo, ja to ne znam."

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković demantovao je da se u predmetu formiranom povodom krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju radi o insceniranom postupku, te da "za sve imaju dokaze".

"Ne sporimo pravo građana i ukupne javnosti da kritikuju rad Tužilaštva", kazao je Stanković na pres konferenciji i dodao da kritike trebaju da budu zasnovane na činjenicama.

On je kazao da se Tužilaštvo ne stavlja ni na čiju stranu, ni kada su političari ni mediji u pitanju.

"Ni jedni ni drugi nas ne mogu uvući u međusobe rasprave", rekao je Stanković.

VDT je dodao da su reagovali 16. oktobra, na dan izbora, "kao i što bi reagovali svakog drugog dana".

On je na konferenciji posebno istakao saradnju sa nadležnim državnim organima Republike Srbije,koji su, kako je naveo, obezbijedili dodatne dokaze.

Stanković je dodao da prikupljanje dokaza o ovom slučaju i dalje traje.

Naveo je i da su u javnosti plasirane brojne netačne informacije koje nanose štetu postupku i zbunjuju javnost.

Crnogorska policija je u noći između 15. i 16. oktobra uhapsila 20 srpskih državljana, zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim djelom terorizam.

Za 14 osoba je određen pritvor, dok je šest pušteno na slobodu. U međuvremenu je uhapšena još jedna osoba, koji se takođe nalazi u pritvoru.

Incident tokom konferencije, Milačić najavio prijavu protiv policajca

Tokom konferencije za novinare došlo je do incidenta kada je novinar i politički aktivista Marko Milačić pokušao da postavi pitanje.

Iako je ušao u salu gdje se održavala konferencija za novinare, njemu je u trenutku kada je htio da postavi pitanje prišla osoba i rekla da "njemu nije mjesto ovdje".

Milačić je naveo da je riječ o "Goranu Braunoviću koji radi u policiji" i protiv kojeg će podnijeti prijavu.

"Usred pres konferencije tužilaštva, na kojoj, uzgred, specijalni tužilac nije dozvolio pitanje novinaru Dana, u trenutku kada sam iskazao želju da i ja, kao novinar i zaintresovani građanin, postavim pitanje na mene je nasrnuo neuniformisani tip, uhvatio za ruku i najuličarskijim ponašanjem i vokabularom, pokušao da izvede iz sale što nijesam dozvolio. Pitao sam ga da se predstavi ali je on je odbio, čitavo vrijeme vrijeđajući i čak najprizemnije prijeteći silom, i govoreći između ostalog "Gubi se". Insistirao sam da kaže svoje ime i ko je on, ali i da siđe ispred zgrade gdje ću ga sačekati, što je takođe odbio, nije sišao. Istog trenutka sam pozvao policiju koja je došla i poveo ih do tog čovjeka koji se i pred njima ponašao bahato. Sada pišem iz policije, gdje ću ga, razumije se, prijaviti", napisao je Milačić na Facebook nalogu.

Jedan od uslova za prisustvovanje konferenciji za novinare bila je ranije najavljena akreditacija. Samo akreditovani novinari su mogli da postave jedno pitanje, ali nije bilo zabrane ulaska osobama bez akreditacije.

Galerija

Preporučujemo za Vas