Tužilaštvo goni Divanovića: Izbušio bedeme stare nekoliko vjekova

Divanović je u više navrata demantovao da je iluminacija oštetila starogradske bedem
291 pregleda 8 komentar(a)
Nikola Divanović, Foto: Vuk Lajović
Nikola Divanović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 04.11.2016. 15:20h

Kotorsko Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv sekretara za gradsku infrastrukturu i ambijent Budve Nikole Divanovića, u kojoj piše da je devastirao bedeme Starog grada kada je na njih nakačio novogodišnju iluminaciju DNK - rad dizajnera Karima Rašida.

Tu informaciji juče je “Vijestima” potvrdila portparolka tužilaštva iz Kotora, tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

“Obavještavam vas da je Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru podiglo optužnicu protiv Nikole Divanovića, sekretara Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent Opštine Budva, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje kulturnog dobra (član 253 a Krivičnog zakonika)”, piše u odgovoru Čolan Deretić.

Mjesna zajednica Stari grad još prije godinu i po podnijela je krivičnu prijavu protiv Divanovića, zbog “devastacije gradskiih bedema” postavljanjem novogodišnjih ukrasa.

Divanović je u više navrata demantovao da je iluminacija oštetila starogradske bedeme.

Rašidova iluminacija u obliku dvostrukog niza svjetlećih cijevi dužine 250 metara, postvaljena je uoči dočeka Nove 2015.

Zbog forme svjetlećih elemenata ukras nosi simboličan naziv - DNK.

Problem je izbio jer je iluminacija postvaljena na metalnim držačima dužine od 1,4 metra, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare nekoliko vjekova.

“Podnosimo krivičnu prijavu u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara protiv sekretara Sekretarijata za infrastrukturu i ambijent Opštine Budva. Neovlašćeno, bez odobrenja Uprave za kulturna dobra, nestručno i neestetski je izbušio preko hiljadu rupa u budvanskim bedemima da bi fiksirao gvožđe, držače novogodišnje dekoracije. Na taj način je stvorio uslove za prodor vode u tkivo zida i njegovo razaranje. Vlaga u zidnoj masi ugrožava stabilnost zida, degradira nosiva svojstva kamena, ona je razgrađujući faktor zidova od kamena protiv koga se konzervatorska nauka vjekovima bori. Samovoljno ponašanje, bez stručne konsultacije i odobrenja nadležne institucije Zakon dovodi u ravan krivične odgovornosti i insistira na dovođenju oštećenog kulturnog dobra u pređašnje stanje”, navodi se u krivičnoj prijavi budvanske mjesne zajednice.

Naglasili su da su bedemi grada Budve registrovano kulturno dobro, sa tragovima od II do XV vijeka nove ere, a da su bedemi današnji izgled dobili 1495. godine.

Glavni inspektor Uprave za zaštitu kulturnih dobara više puta je proteklih godina donosio rješenje o uklanjanju novogodišnjih ukrasa sa starogradskih bedema.

Na zahtjev Sekretarijata za gradsku infrastrukturu, Javna ustanova Muzeji i galerije nedavno je završila elaborat o sanaciji dijela starogradskih bedema, sa konstatacijom da se sa srednjovjekovnih zidina ukloni iluminacija.

Voli da izaziva "bure" - posljednji put izjavom Stari grad nije kulturno dobro

Divanović je nedavno na konferenciji za novinare saopštio da Sekretarijat namjerava da raspiše međunarodni konkurs za izradu idejnog projekta izrade trajne iluminacije starogradskih bedema i da je Rašidov DNK ostvario zacrtanu misiju.

“Nisam očekivao apsolutno razumijevanje tog projekta, ali nekada morate rizikovati da bi- ste izazvali buru efekata i iz toga izvukli nešto dobro. U tom smislu ova iluminacija je ispunila svoj cilj, ona je ostvarila misiju”, kazao je tada Divanović.

On je tada rekao da Stari grad, bedemi i bastioni nemaju u formalno pravnom smislu status kulturnog dobra, ni spomenika, jer nijesu prošli valjani proces revalorizacije po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara iz 2010. godine

Demokrate: Divanović da odmah podnese ostavku

Demokrate Budva pozivaju Divanovića da odmah podnese ostavku na funkciju sekretara za gradsku infastrukturu i ambijent.

“Jasno je da je razloga za ostavku bilo mnogo i u ranijim navratima, a posebno nakon njegove skandalozne izjave da budvanski Stari grad nije registrovan kao spomenik kulture i da se na njemu praktično mogu vršiti intervencije kako se kome prohtije, međutim ovo sada ne ostavlja nikakvu mogućnost i prostor da on dalje nastavi da obavlja ovu odgovornu funkciju. Posebno iz razloga što je neophodno provesti proceduru tendera za izbor izvođača koji će stručno, estetski i tehnički kvalitetno, trajno i u skladu sa konzervatorskim uslovima uraditi osvjetljenje bedema Starog grada sa sve četiri strane, a udio u tom poslu nikako ne smije pripasti gospodinu Divanoviću, već novoizabranoj vlasti u Budvi”, navodi se u saopštenju Đorđa Zenovića iz Demokrate Budva.

Oni apeluju na DPS i Divanovića da ne pokušavaju još jednom da izigraju volju građana i propise Crne Gore.

“Divanović je svojim vizionarskim eksperimentima koje je izvodio na budvanskim javnim površinama i kulturnim spomenicima zavrijedio pažnju i poštovanje rukovodstva DPS-a, koje ga je zbog tih svojih zasluga uvstio na poslaničku listu za republičke izbore. Time DPS nastavlja unutarpartijsko nadmetanje kadrova u broju krivičnih prijava i veoma principijelno se drži kriterijuma po kome je za napredovanje u hijerarhiji upravo glavna preporuka biti tužena strana u krivičnopravnim postupcima. To dovoljno govori samo za sebe, a najviše o vrijednosnom sistemu koji je zastupljen u toj partiji.”

.

Bonus video: