Vujanovići će kod psihijatra

Đukanović je “Vijestima” kazao da će vještačenje tražiti, jer smatra da su njegovi klijenti pretprjeli šok
692 pregleda 24 komentar(a)
Vesko Vujanović, Foto: Savo Prelević
Vesko Vujanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2016. 07:31h

Advokat Željko Đukanović tražiće da vještak neuropsihijatrijske struke utvrdi jesu li Vesko - Peca Vujanović (50) i njegov sin Ranko (19), bili u svjesnom stanju kada su 24. oktobra prijetili policajcima da će pucati u njih.

Vujanovići su tog dana više od sedam sati bili zabarikadirani u svojoj kući u Berislavcima. Tokom sedmočasovne drame Vesko je više puta puškom prijetio pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice.

Đukanović je “Vijestima” kazao da će vještačenje tražiti, jer smatra da su njegovi klijenti pretprjeli šok nakon što je, po iskazu Veska Vujanovića, policajac koji je zbog saobraćajnog prekršaja došao ispred njihove kuće, izvadio pištolj, uperio ga u Ranka Vujanovića i repetirao.

“Znamo da bi u takvom trenutku svakome mogao biti ugrožen zdravstveni status, zbog šoka i stresa koji je doživio. Ne smatram ovo pukim navodima odbrane, kako bi se okolnosti predstavile u drugom svijetlu, već i sa medicinskog i pravnog stanovišta ovakvi šokovi dovode do privremene duševne poremećenosti”, kazao je Đukanović.

Advokat je ocijenio da teško da može biti veći šok nego kad neko vidi da mu je djetetu život ugoržen.

“Smatramo da su obojica u tom trenutku bili u šoku jakog intenziteta, koji je potpupno nadvladao njihove psihofizičke kapacitete, te da je to generisalo sve aspekte njihovog ponašanja u daljem toku događaja. Opisani događaj bio je više nego dovoljan razlog da izazove privremenu duševnu poremećenost, o čemu se jedino revlevantno može izjasniti vještak neuropsihijatrijske struke”, rekao je advokat.

Đukanović, koji je tog dana u Berislavcima učestvovao u pregovorima oko predaje Vujanovića, kazao je da mu je “prvenstveno kao čovjeku, a tek onda kao advokatu, iskreno drago što se dramatična situacija završila tako da nije izgubljen nijedan ljudski život”.

“Do zadnjeg trenutka Vesko je po pitanju predaje bio nepopustljiv, čak i po cijenu njegovog i života svoga sina... Pregovori su trajali više od sedam sati i bili su mučni i dramatični... Malo prije hapšenja imali smo saznanja da se prekidaju, da treba da napustimo kuću i da MUP upada da ga hapsi. Tada bi bio izgubljen najmanje jedan ljudski život, a možda i više”, kazao je on.

U Berislavcima bilo dramatično

Branilac dvojice Vujanovića kazao je da je situacija u Berislavcima bila veoma dramatična, jer nisu znali da li Vesko ima bombe, eksploziv...

“Ni mi koji smo učestvovali u sedmočasovnim pregovorima, ni policija, nismo znali da li Vesko ima ručne bombe, eksploziv.. znali smo samo da je naoružan, ništa više... Imao je veću količni naoružanja kod sebe i po cijenu života odbijao je da se preda”, kazao je advokat Željko Đukanović. Vujanović je tokom pregovora više puta uperio pušku u policajce, prijeteći da će pucati.

Bonus video: