Maske više ne štite batinaše

Saopšteno je da su nabavljeni prsluci i šljemovi za Specijalnu antiterorističku i Posebnu jedinicu policije i na njima ima mjesta za lijepljenje trake za oznaku kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika
112 pregleda 0 komentar(a)
Policija, protest DF, Foto: Savo Prelević
Policija, protest DF, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.12.2018. 15:26h

Pripadnici Specijalne antiterorističke i Posebne jedinice policije na prslucima i šljemovima nose trake sa za oznakama kombinacije slova i/ili brojeva koje služe za identifikaciju, pa se navodno više ne može dogoditi da ostane sakriveno ime službenika koji se eventualno u akciji ogriješi o zakon.

To je “Vijestima” potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, na čijem je čelu Mevludin Nuhodžić.

Iz te institucije rečeno je da je MUP izradio izmjene Uredbe o uniformi, oznakama zvanja i naoružanju policijskih službenika, slijedeći evropske standarde i preporuke Evropske unije u toj oblasti.

Objašnjeno je da su tom uredbom definisane vrste uniformi, opreme, sredstava i naoružanja posebnih jedinica.

“Navedenim Pravilnikom je propisano da se na djelovima uniforme Specijalne antiterorističke i Posebne jednice policije nalaze natpisi od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika. Svaki službenik će na uniformi imati vidljiv natpis od kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za njegovu identifikaciju i tačno će se znati koji je policijski službenik u tom momentu bio na izvršenju zadatka. Napominjemo da Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi evidencije o zaduživanju uniformi, koji uključuje i uniforme policijskih službenika za izvršavanje posebnih zadataka”, odgovoreno je “Vijestima” iz MUP-a.

Saopšteno je da su nabavljeni prsluci i šljemovi za Specijalnu antiterorističku i Posebnu jedinicu policije i na njima ima mjesta za lijepljenje trake za oznaku kombinacije slova i/ili brojeva koji služi za identifikaciju policijskog službenika:

“Koje zadužuju službenici i postavljaju prije izvršenja zadataka. Ovo je već zaživjelo u praksi”, tvrde iz MUP-a.

“Što se tiče uniforme Specijalne antiterorističke i Posebne jedinice policije, a koja je propisana Uredbom o uniformi, oznakama zvanja i naoružanju policijskih službenika i Pravilnikom o izgledu, tehničkim karakteristikama, vrsti materijala, načinu nošenja i rokovima trajanja uniformi policijskih službenika za izvršavanje posebnih zadataka za istu je raspisan tender u oktobru mjesecu ove godine i u toku je postupak donošenja Odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača”, odgovoreno je iz tog vladinog resora.

Bilo je teško

Iz MUP-a su nedavno saopštili da pokušavaju da utvrde ko su policajci koji su tokom oktobarskih protesta Demokratskog fronta 2015. godine nezakonito tukli građane, ali i konstatovali da im taj posao teško ide - jer su ovi bili maskirani.

“Povodom prijava oštećenih koji su naveli da su zadobili tjelesne povrede od strane službenika policije, formiran je i određeni broj predmeta, koji su procesuirani Tužilaštvu. U svim predmetima preduzete su i preduzimaju se brojne dokazne radnje, međutim, usljed okolnosti u kojima su policijski službenici bili opremljeni šljemovima i maskama, to je veoma teško utvrditi identitet istih, kako bi se nakon toga utvrdila i eventualna individualna odgovornost”, saopšteno je iz MUP-a početkom novembra.

Ustavni sud utvrdio da je bilo policijske torture u tri slučaja tokom protesta 2015. i obevezao MUP, Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo da hitno i detaljno istraže događaj i utvrde počinioce i obavijeste ih šta su učinili...

Uprkos tome, nasilnici u uniformama nisu identifikovani.

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, tim povodom rekao je da policija nije u stanju da izvrši osnovnu funkciju otkrivanja krivičnih djela i njihovih izvršilaca - čime onemogućava tužioca da pristupu gonjenju: “Postojeća policijska kultura, koja opstaje i nagrađuje se na različite načine, u potpunosti je blokirala rad i rezultate tužilaštva”.

Na pitanje - kakvu poruku šalje država ignorisanjem odluke Ustavnog suda, Zeković je ocijenio da je posrijedi zloupotreba policije i politička odluka na najvišem nivou: da se ne otkrije identitet kompromitovanih policajaca.

Ustavni sud je krajem juna 2017. godine usvojio ustavnu žalbu Akcije za ljudska prava - zbog nedjelotvorne istrage policijske torture u Ulici Miljana Vukova u centru glavnog grada, nakon razbijanja protesta Demokratskog fronta 24. oktobra 2015.

Obavezali su podgoričko tužilaštvo da u roku od tri mjeseca sprovede brzu i efikasnu istragu o prebijanju i nečovječnom ponašanju prema Momčilu Baraninu i Branimiru Vukčeviću - kojima su policajci tada bez povoda naredili da legnu na zemlju, a zatim ih tukli i čizmamam po tijelu i da ih obavijeste o rezultatima.

JWPlayer video mesto

Neposredno nakon toga, isti sud usvojio je i drugu žalbu - da je policija počinila isto krivično djelo u slučaju Miodraga Martinovića.

Više pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice u noći 24. oktobra zaustavili su njegov automobil i brutalno ga pretukli, nakon čega je završio u bolnici sa teškim tjelesnim povredama. Njegovo vozilo tada je demolirano.

JWPlayer video mesto

Snimci prebijanja pojavili su se na internetu, pa su dvojica pripadnika te policijske jedinice pod pritiskom javnosti priznala da su učestvovala u zvjerskom batinanju sportiste i prvostepeno su osuđeni na po godinu i pet mjeseci zatvora.

Njihov tadašnji šef jedinice Radosav Lješković nije želio da otkrije ko su policajci koji su tukli građane, pravdajući da ih ne može poznati dok nose maske.

Zbog njegovog stava, podgoričko Osnovno tužilaštvo bilo je primorano da analizira DNK uzorke da bi otkrili počinioce, jer je komandant ćutao.

Na kraju, i on je osuđen na pet mjeseci zatvora zbog prikrivanja pripadnika policijske jedinice kojom je rukovodio, a koji su tukli građane oktobra 2015.

Sudije Ustavnog suda su utvrdile da je u oba slučaja bilo nečovječnog postupanja.

Bonus video: