Povećava li se ženama mozak tokom menstruacije

Naučnici su došli do tog začuđujućeg otkrića u ranoj fazi proučavanja predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), stanja koje pogađa svaku dvanaestu ženu te može uzrokovati cijeli niz simptoma, uključujući i nagle promjene raspoloženja, depresiju i umor
1 komentar(a)
mozak, Foto: Shutterstock
mozak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.10.2016. 09:44h

Nova je studija otkrila da hipokampus kod žena tokom trajanja menstrualnog ciklusa varira u veličini.

Istraživači Instituta za nauku o ljudskom mozgu i misaonom procesu Max Planck u Leipzigu otkrili su da hipokampus malo naraste svaki mjesec kada se kod žena povećava nivo estrogena te se potom smanji kada proizvodnja hormona opadne.

Prethodno je utvrđeno da hipokampus, koji se smatra ključnim dijelom mozga zadužen za pamćenje i raspoloženje, može postupno promijeniti svoju veličinu pod uticajem okoline i okruženja čovjeka. Nekoliko je studija tako utvrdilo da londonskim taksistima hipokampus naraste do abnormalnih veličina zbog toga što moraju u pamćenju držati lokacije ulica i znamenitosti glavnog grada Engleske.

Međutim, ovo je prva studija koja sugeriše da veličina hipokampusa kod žena može biti povezana s menstrualnim ciklusom, odnosno da reaguje na promjene u nivou hormona.

'Otkrili smo da veličina hipokampusa kod žena raste paralelno s povećanjem novoa estrogena uoči početka ovulacije', objasnila je istraživačica Claudia Barth.

Naučnici su došli do tog začuđujućeg otkrića u ranoj fazi proučavanja predmenstrualnog disforičnog poremećaja (PMDD), stanja koje pogađa svaku dvanaestu ženu te može uzrokovati cijeli niz simptoma, uključujući i nagle promjene raspoloženja, depresiju i umor.

Poput predmenstrualnog sindroma (PMS), PMDD pogađa svaku dvanaestu ženu svaki mjesec tokom lutealne faze menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije i prije početka menstruacije.

Glavna istraživačica dr. Julia Sacher rekla je da se nada da će daljnje istraživanje dovesti do razvoja načina detektovanja ranjivosti na PMDD, ali i drugih mentalnih bolesti, kod žena te određivanja koja bi vrsta medicinske intervencije bila najbolja za njih.

'Proučavanjem mogućnosti mozga da se adaptira možda možemo doći do podataka koji će pomoći ženama čiji su zdravstveni problemi povezani sa novoom hormona', rekla je Sacher.

Barth je dodala da su studije na miševima pokazale da promjene u ponašanju slijede pravilan ciklus povezan s menstruacijom. 'Hipokampus igra važnu ulogu u našim sjećanjima, raspoloženju i osjećanjima. Kod miševa je već dokazano da različita ponašanja služe kao osnova za vrstu mjesečnog ciklusa, a ne samo struktura mozga', pojasnila je Barth, no Sacher je naglasila da bi čovjek u tom pogledu mogao biti potpuno drukčiji.

Sacher je dodala da bi veći hipokampus kod zdravih žena mogao biti posljedica kompenzacije zbog fluktuirajućih hormona i načina da se ponašanje tokom tog perioda zadrži konzistentnim.

'Važno je razumjeti kako se ponaša mozak zdravih ljudi jer ćemo tako otkriti što se događa kod onih oboljelih od demencije i depresije', rekla je Sacher. 'No, za to je potrebna puno opsežnija studija.'

'Ako bismo kod proučavanja veće grupe žena došli do istih rezultata, tada bismo mogli pobliže sagledati žene koje pate od PMDD-a i probati pronaći poveznicu između PMDD-a i njihovog ponašanja', dodala je Sacher. 'Naravno, to bi još uvijek bila samo korelacija, a ne uzrok, no barem bismo mogli reći da, na primjer, kod žena s PMDD vidimo manje ili više fleksibilnosti.'

Barth je rekla da bi rezultati opsežnije studije mogli pomoći kod liječenja žena s PMDD-om.

Bonus video: