"Da sam svratio na rakiju našli bi i oružje"

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ranije kazao da su “zaustavili da se oružje unese u Crnu Goru”
81 pregleda 95 komentar(a)
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Bratislav Dikić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.10.2016. 06:03h

Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić kazao je da bi ga policija uhapsila u kući u kojoj je bilo oružje, da je prihvatio poziv policijskog saradnika da sa njim popije rakiju.

Dikić je optužio policijskog saradnika da mu je neposredno prije hapšenja podmetnuo ključeve i mobilni telefon, koji su “pronađeni” kod njega nakon hapšenja.

On je to rekao predsjedniku Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandri Saši Zekoviću, koji ga je posjetio u Istražnom zatvoru.

“Poziv da popijemo rakiju u kuću nisam prihvatio i tako vjerovatno izbjegao mogućnost da budem uhapšen u objektu u kojem je dopremljeno oružje”, piše u Izvještaju Savjeta koji je Zeković juče dostavio medijima.

Grupa od 20 državljana Srbije na čelu sa Dikićem, uhapšena je u predizbornoj noći zbog sumnje da su planirali da ubijaju građane Crne Gore, zauzimaju državne institucije i uhapse premijera Mila Đukanovića.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je prije četiri dana da je između Srbije i Albanije uništeno oružje koje su teroristi namjeravali da koriste u Crnoj Gori: “Zaustavili smo da se oružje unese u Crnu Goru.”

Zeković je u petak razgovarao sa 13 osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada. Nije mu omogućen razgovor sa Aleksandrom Aleksićem (41).

Dikić mu je rekao da mu je policijski saradnik ispred tržnog centra “Delta city” poklonio mobilni telefon i u njegov automobil ubacio ključeve.

U Izvještaju piše da je Dikić ispričao Zekoviću “da je protiv četničkih grupacija - “a kamoli da se dovodi u vezu sa njima”. Izjavio je i da mu sigurnost može biti ugrožena “zbog njegovog ranijeg rada protiv albanskih terorista”.

Žalio se i da mu je inspektor u civilu, star oko 52-53 godine, sijede kose, visok oko 1.85 - 1.90, više puta nakon što je vezan lisicama, rekao “hoćeš li da te zalijepim”.

Policija ih prvo tukla, pa se šalila sa njima

Nekoliko uhapšenih Zekoviću je ispričalo da su ih policajci tukli dok su mislili da su teroristi, ali da su se kasnije “šalili sa njima” i bili dobri.

Šapčanin Siniša Ćetković (37) Zekoviću je ispričao da je uhapšen u motelu “Venecija”, da su ga policajci pritisli uz zid i vezali mu ruke:

“Vikali su "gdje je oružje, gdje je oružje" i "zapamtićete vi Crnu Goru". Ne znam čime, nisam smio da gledam sem u zid, ali udarili su me nekoliko puta, mislim ukupno tri, po glavi. Momka pored mene, Miloša Aćimovića, maltretirali su zbog tetovaže. Udarali su ga. Čuo sam i druge udarce i jauke. Kada su pretresli naše stvari i sobu potpuno su se promijenili. Šalili su se sa nama. Mom bratu od ujaka Ivici (Matić) su rekli - “Ivica, sad će ti doći marica”.

Specijalno tužilaštvo sumnjiči Dikića i Beograđanina Aleksandra Sinđelića koji je u bjekstvu, da su organizovali kriminalnu grupu koja je trebalo da ubija građane ispred Skupštine.

Nakon saslušanja iza spuških rešetaka poslali su Dikića, Beograđanku Kristinu Hristić (39), Novosađanku Branku Milić (58), Milana Dušića (59) zvanog Pacov, Dragana Maksića (50) i Srboljuba Đorđevića (52) iz Bujanovca, koji su nastanjeni u Beogradu, ali i Šapčane Ćetkovića, Aleksića, Matića, Aćimovića, Aleksandra Čurovića (33), Dejana Stanojevića (42) zvanog Gorila i Pericu Andrića (39).

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je juče u emisiji Živa istina da će taj slučaj vrlo brzo biti zaokružen i da će “pravno i procesno biti čist kao suza”. On je u emisiji Živa istina rekao da nije dobro što je pokušaj napada stavljen u kontekst izbornog procesa: “I to prije svega od strane onih koji su doživjeli poraz na izborima.”

O uhapšenim državljanima Srbije danas će raspravljati i Biro za koordinaciju službi bezbjednosti te države, najavio je juče srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tanjug prenosi da je sjednicu tog tijela zakazao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je dan ranije najavio da su došli do podataka koje nema ni Crna Gora.

Bonus video: