Policijski čas u partijske svrhe

Raonić kaže da su im se građani obraćali zbog “četiri policijska auta koja kruže gradom”...
195 pregleda 42 komentar(a)
Policija, Foto: Filip Roganović
Policija, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 20.10.2016. 06:04h

Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Saša Zeković kazao je da zabrinjava ponašanje menadžmenta Uprave policije, koji danima odbija građanima da objasni pojačano prisustvo njihovih službenika na ulicama u Podgorici.

Neobično veliki broj policijskih patrola kruži Podgoricom, ali i zaustavlja i legitimiše vozače od dana parlamentarnih izbora.

“Ukupno ponašanje rukovodstva policijske organizacije je trenutno u najmanju ruku zabrinjavajuće. Umjesto da se građanima Crne Gore šalju jasne i sigurne poruke po pitanju njihove ukupne bezbjednosti, menadžment policije nastavlja da se ponaša dosta konfuzno”, rekao je Zeković.

Dodao je da je “stvoren utisak u javnosti o postojanju određene opasnosti i građani se primoravaju da tako i razmišljaju”.

“Za Građansku kontrolu policije je potpuno neprihvatljivo da aktuelna situacija doprinosi urušavanju policijskog integriteta koji se trudimo da očuvamo i dalje razvijamo. I to treba otvoreno reći, uz sve rizike jer nam je obaveza svima da doprinosimo bezbjednosti ali i kredibilitetu policije”, kazao je Zeković.

Dodao je da aktuelno ponašanje menadžmenta policije dodatno afirmiše strahove i izazove u vezi sa razvojem policije.

“I proizvodi utemeljen zaključak da u Crnoj Gori nemamo građanski servis koji služi i štiti, već političku, odnosno preciznije, stranački kontrolisanu policiju. Evidentno je da nismo uspostavili potreban efikasan politički i civilni nadzor nad radom postupanja i toga moraju biti svjesni i međunarodni partneri i prijatelji Crne Gore”, zaključio je Zeković.

I programski direktor nevladine organizacije Građanska alijansa iz Podgorice Boris Raonić, saopštio je da policija ne treba da stvara atmosferu vanrednosti.

“I mi smo dobili obraćanja građana o četiri policijska auta koja kruže gradom. Policija bi trebalo da informise o čemu je riječ i koji su razlozi. Ne bi bilo dobro ni da se neko traži, a ne može da se nađe, ali ni da se samo koristi za kreiranje atmosfere napetosti u gradu”, kazao je Raonić.

Bonus video: