ISILOV borac na slobodi

“Beharović je tužiocima ispričao zbog čega je sa porodicom otišao u Siriju. Nije pričao samo o sebi. Govorio je i o ostalim državljanima Crne Gore, mahom iz Plava, Bara i Ulcinja koji su se priključili Islamskoj državi”, kazao je izvor “Vijesti”
91 pregleda 57 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2016. 06:32h

Sirijski borac Hamid Beharović pušten je iz Istražnog zatvora, nakon što je u ćeliji proveo 30 dana.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Specijalno tužilaštvo nije tražilo produžetak pritvora za tog Ulcinjanina, kojeg terete za učestvovanje u stranim oružanim formacijama.

Prema Krivičnom zakoniku, Behareviću prijeti do pet godina robije.

Sagovornik “Vijesti” iz bezbjednosnih službi nije precizirao zbog čega nije tražen produžetak pritvora za Beharovića. Kazao je da ne isključuje mogućnost da su se tužioci nagodili sa Ulcinjaninom - da im otkrije sve o crnogorskim državljanima koji se bore u Siriji, a da mu zauzvrat bude ukinut pritvor.

“Beharović je tužiocima ispričao zbog čega je sa porodicom otišao u Siriju. Nije pričao samo o sebi. Govorio je i o ostalim državljanima Crne Gore, mahom iz Plava, Bara i Ulcinja koji su se priključili Islamskoj državi”, kazao je izvor “Vijesti”.

Beharović je uhapšen 8. septembra na podgoričkom aerodromu.

Tog dana je sa suprugom i maloljetnom kćerkom, preko Turske stigao iz Sirije u kojoj su boravili od početka 2015. godine.

Informaciju da će bivši borac Islamske države sletjeti na podgorički aerodrom, crnogorskim bezbjednosnim službama javile su kolege iz Turske.

Beharović je navodno od odlaska iz Ulcinja bio pod lupom Agencije za nacionalnu bezbjednost, čiji su agenti u saradnji sa tajnim službama iz inostranstva pratili njegovo kretanje. Nakon što su mu stavljene lisice na ruke, pripadnici tajne službe obavili su razgovor za njim i njegovom suprugom.

Njih dvoje, iako zasebno ispitivani, inspektorima su pričali identičnu priču - da su u Siriju pošli zbog nemaštine.

On je crnogorskim tajnim agentima ispričao da ga je u Siriju odveo Podgoričanin Mirza Haklaj, “čija je žena sada bog na ratištu”.

“Rekao je da je bio dužan 7.000 eura za struju, da su živjeli u nemaštini i da mu je Mirza Haklaj obećao novac i bonuse, ali da ništa nije dobio jer je 'čekao da bude uveden u rat'. Isto je ispričala i njegova supruga, zbog toga vjerujemo da su instruirani šta da pričaju”, kazao je izvor “Vijesti” nakon hapšenja Ulcinjanina.

Prema riječima tog sagovornika, Beharović je inspektorima rekao da je supruga pokojnog Haklaja, Almina “sada glavna u tim krugovim”.

Haklaj je poginuo u Siriji. Vijest o njegovoj pogibiji objavljena je u februaru prošle godine, ali do juna iste godine nije potvrđena.

Galerija

Bonus video: