Nova žrtva u ratu kotorske mafije?

Istražitelji su fotografiju ubijenog našli kod Ferarisa, uhapšenog zbog sumnje da je pripremao likvidaciju Gorana Đuričkovića...
660 pregleda 30 komentar(a)
Radomi Đuričković, Foto: Privatna arhiva
Radomi Đuričković, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 12.10.2016. 05:50h

Ubistvo Cetinjanina Radomira Đuričkovića (41) najvjerovatnije je nastavak obračuna između kotorskih kriminalnih klanova.

Tome ide u prilog i činjenica da je fotografija ubijenog Cetinjanina pronađena kod Gregori Majkl Ferarisa, nakon što je taj Južnoafrikanac uhapšen zbog sumnje da je pripremao likvidaciju Budvanina Gorana Đuričkovića.

Stradali Đuričkovići su bliski rođaci.

Sagovornik blizak ubijenom Cetinjaninu, tvrdi da su istražitelji još maja 2015. pronašli fotografije dvojice Đuričkovića, ali i još nekoliko osoba.

Radomir Đuričković ubijen je u noći između ponedjeljka i utorka.

Egzekutori su ga sačekali nadomak porodične kuće i dok je prilazio vozilom u njega ispalili više hitaca iz automatske puške.

Od posljedica ranjavanja preminuo je u Kliničkom centru u Podgorici.

Đuričkovićev prijatelj Milorad Radulović istražiteljima je ispričao da je bio suvozač u “tiguanu” kada je iz plavog “megana” ispaljen rafal u njihovom pravcu.

Kazao im je da je Đuričković vozio iz pravca distribucije ka kući, a da je “megan” dolazio iz suprotnog smjera.

“Suvozač iz 'megana' počeo je da puca u automobil u kom smo bili, a zatim su pobjegli”, kazao je on inspektorima.

Policija je nedugo nakon ubistva otkrila da su egzekutori pobjegli ka Rijeci Crnojevića, gdje je i pronađen zapaljen plavi “megan” (PG-BG344).

Taj automobil registrovan je na Podgoričanina S.P. koji ga je prodao.

Vozilo je navodno najmanje tri vlasnika promijenilo u posljednjih par mjeseci.

Istražitelji tragaju za osobom koja je posljednja koristila vozilo.

Policija je izradila fotorobot lica koje je navodno 9. oktobra u Podgorici kupilo „megan“.

Ono je „starosti između 30 i 35 godina, tamne boje kose, visine od 180 do 190 cm, srednje sportske građe“, saopšteno je sinoć iz Uprave policije, koja moli građane koji prepoznaju osumnjičenog da joj se obrate.

TV Vijesti objavila je da su iz porodice Đuričković kazali da vjeruju da do zločina ne bi došlo da su nadležni radili svoj posao. Tvrde da je policija nedavno oduzela vozilo parkirano u neposrednoj blizini kuće ubijenog, a koje je bilo namijenjeno za izvršenje ubistva.

Iz policije su saopštili da rade na rasvjetljavanju ubistva i da su već došli do određenih saznanja:

“Intenzivnom potragom došlo se do operativnih saznanja o marki i tipu vozila kojim su se izvršioci, kako se sumnja, nakon paljenja vozila 'renault megan' dali u bjekstvo. Preduzimaju se dalje policijske aktivnosti, u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužioca, u cilju identifikovanja izvršilaca, njihovog pronalaska i rasvjetljavanja ovog krivičnog djela”.

Ubijeni je rođak Gorana Đuričkovića, ubijenog 27. oktobra 2015. u Budvi i kum porodice Cetinjanina Gorana Radomana, koji je ubijen u februaru 2015. u Beogradu.

Istražitelji vjeruju da su oni žrtve kokainskog rata, koji među crnogorskim kriminalnim klanovima bijesni od kraja 2014, kada je u Valensiji nestao tovar sa 200 kg kokaina.

Droga je tada nestala iz Radomanovog stana, a taj Cetinjanin je par mjeseci kasnije životom platio tovar kokaina.

Njegovom likvidacijom počela je serija ubistava i vatrenih obračuna, koja se selila van granica Crne Gore.

Rezultat tih obračuna jedanaestoro je mrtvih, nekoliko ranjenih i više zapaljenih autombila, plovila...

U ratu klanova život je izgubilo više osoba koje su bile u bliskim odnosima sa Radomanom, a među mrtvima su i dvije slučajne žrtve.

Dva mjeseca nakon ubistva Radomana, u Budvi je greškom ubijen Saša Marković, kum Gorana Đuričkovića.

Policija sumnja da je i tada meta bio Đuričković, koji je ubijen četiri mjeseca kasnije.

Istražitelji vjeruju da su žrtve tog rata i Podgoričanin Ivan Lopičić, Plužinjanin Božidar Cicmil, Kotorani Dalibor Đurić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Novljanin Radovan Matović- Rakela, Srđan Vlahović iz Podgorice.

O ratu natko klanova tužiocima je navodno je pričao i Feraris.

U optužnici protiv njega i Aleksandra Markovića piše da je on tokom istrage ispričao čiju je sve likvidaciju tražio “vođa crnogorske mafije” koji je nudio 70.000 eura da se ubije i četvoročlana porodica sa dvoje male djece. Tada je kazao da su za tu likvidaciju angažovana dva specijalno obučena egzekutora.

“Poslije tih ubistava kriminalna organizacija će otpočeti 'rat' sa svima koji su bili uključeni u krađu 200 kilograma kokaina”, piše u optužnici.

Tužilac: Sad slijede vještačenja

Viši državni tužilac Željko Tomković kazao je da je sa ekipom Odjeljenja bezbjednosti Cetinje obavio uviđaj.

“Prilikom vršenja uviđaja sa lica mjesta su izuzeti određeni tragovi koji će biti predmet odgovarajućih vještačenjau Forenzičkom centru u Danilovgradu. Takđe sam izdao naredbu za obdukciju tijela pokojnog Đuričković Radomira”, kazao je on TV Vijestima.

Tomković je rekao da će i zapaljeni “megan” pronađen u Rijeci Crnojevića, “biti predmet odgovarajućih vještačenja u Forenzičkom centru”.

Bonus video: