Advokat Bojović se nagodio sa tužilaštvom: Odležaće 11 mjeseci

Istraga je pokrenuta nakon što je javna izvršiteljka Aleksandra Tomković-Vukoslavčević prijavila policiji osobe koje su se predstavljale kao advokati i tražile od nje da sa državnog budžeta, po lažnom rješenju Višeg suda, naplati oko 70.000 eura
266 pregleda 9 komentar(a)
Sud, suđenje, presuda
Sud, suđenje, presuda
Ažurirano: 11.10.2016. 10:06h

Advokat Rajko Bojović osuđen je na 11 mjeseci zatvora, zbog pokušaja da prevarom javnog izvršitelja od države naplati 71.375 eura.

To je odluka sudije podgoričkog Osnovnog suda Rada Ćetkovića, koji je prihvatio sporazum o priznanju krivice između advokata i tužilaštva.

Sporazumom, koji je na inicijativu Bojovićevog branioca, advokata Željka Damjanovića, potpisan sedmog oktobra, advokat je priznao da je počinio djelo prevara u pokušaju.

Za to krivično djelo zaprijećena je kazna zatvora od dvije do deset godina.

Istraga je pokrenuta nakon što je javna izvršiteljka Aleksandra Tomković-Vukoslavčević prijavila policiji osobe koje su se predstavljale kao advokati i tražile od nje da sa državnog budžeta, po lažnom rješenju Višeg suda, naplati oko 70.000 eura.

Ona je ispričala da je dobila poziv izvjesnog muškaraca koji se predstavio kao advokat i koji je tražio da joj dostavi sudska rješenja taksijem.

Taksista joj je predao dva rješenja po kojima je iz državne kase, dvojici advokata koji ne postoje, na račun službene odbrane, trebalo da bude isplaćeno 33.000 i 36.000 eura.

Prema optužnici, Bojović je u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, sačinio lažne isprave - predloge za izvršenje i rješenja nadležnog suda, koje je 21. jula 2016. godine predao na izvršenje javnom izvršitelju, prikazujući ih kao prave.

Time je, dodaje se, pokušao da izvršitelja dovede u zabludu kako bi ona, za njegov račun od države naplatila ukupno 71.375 eura, čime bi on pribavio protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a na štetu budžeta.

Bonus video: