Sačuvati kvalitet u moru šunda

“Politici, najprofitabilnijem biznisu u našoj državi, ne želim da dajem previše 'reklame'”
485 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 09.10.2016. 14:36h

Ilustrator i kreator multimedijalne platforme “Zaglavi se” Srđan Ivanović u svojim komičnim stripovima često kritikuje crnogorsko društvo, a veliki broj njegovih radova postao je “viralan” na društvenim mrežama.

U okviru multimedijalnog sajta “Zaglavi se” ilustruje stripove, karikature, autor je radio-emisije “Zaglavi se pub”, a od skoro je počeo snimati i istoimene video emisije.

Dio stripova ovog dvadesetšestogodišnjeg Podgoričanina, publika je mogla vidjeti prije dvije sedmice na “Podgorica Art Festivalu” (PAF), gdje je izložio nekoliko radova.

Ivanović je za “Vijesti” govorio o “Zaglavi se”, stripu i svom viđenju crnogorskog društva, čije kritike su mu donijele internet popularnost.

S obzirom da se bavite stripom, kako biste opisali sebe u jednoj rečenici?

Ilustrator, novinar, uzgajivač brade, tamanitelj kafe i piva.

Zašto “Zaglavi se”? Kome je namijenjen humor sa ove stranice?

Svako ima svoju interperetaciju naziva “Zaglavi se” što je i poenta samog projekta. Neko se zaglavi na sadržaj, neko smatra da smo se “zaglavili” negdje u oblikovanju današnjeg crnogorskog društva, koje često kritikujem u ilustracijama.

Koliko dugo se bavite stripom i da li smatrate da se od tog posla može profitirati u Crnoj Gori?

Ljubav prema stripu je počela još u djetinjstvu. Kao klinac, svakodnevno sam čitao stripove i sam sam pokušavao da imitiram crtežom svoje idole. Ipak,od srednje škole počinje malo ozbiljnije bavljenje stripom, kada sam počeo sa digitalnom ilustracijom. Ipak, zvanično sam nedavno počeo da objavljujem svoje radove. U Crnoj Gori, ilustratori teško mogu profitirati od stripa.

Kako su, po vašem mišljenju, stripovi koje radite postali viralni?

Mislim da jednostavno pogodim tu žicu na koju reaguju svi ljudi, bez obzira na njihove preference. Generalne teme, teme iz života, prikazujem na jedan komičan način, u isto vrijeme kritikujući određene pojave.

Kako izgleda rad na jednom stripu? Koliko vremenski traje?

Sve počinje od ideje, nekada jednostavno dođe sama od sebe, a nekada je potrebno razvijati. Potom ide razrada kadrova, pravljenje jednostavnih skica na klasičan način, crtajući olovkom. Potom ctrež skeniram i digitalno obrađujem, dodajući ljepše linije, boju i tekst. Sve zavisi od forme stripa ilustracije koliko mi je vremena potrebno, ali obično od dva do četiri sata.

Iako većina stripocrtača u svojim djelima kritikuje najviše politiku, vi većinom kritikujete društvo, a politiku samo kao dio društvene stvarnosti. Zašto politika nema više prostora u vašem radu, s obzirom da je građanima to najinteresantnija tema?

U Crnoj Gori politika je uvijek aktuelna tema, o njoj pričaju svi, i svi su eksperti i politički analitičari, kritikujući ovu ili onu političku struju. Razlog zbog kojeg joj ne dajem toliko prostora je što smatram da sve loše u Crnoj Gori je ona prouzrokovala. Najprofitabilniji biznis u našoj državi kojem ne želim da dajem previše “reklame”.

Pored stripova radite, takođe u okviru “Zaglavi se”, radio emisije, a skoro ste počeli i video emisije. Kako nalazite vremena za sve i da li postoji interesovanje za vaš rad?

Malo spavam. Šalu na stranu, dobra organizacija je ključ za postizanje svega zamišljenog. Naravno, ne radim sam na projektu, i svaka pomoć od prijatelja dobro dođe. Postoji zainteresovanost, imamo stalne slušaoce radio-emisije, a i video emisija je gledana na društvenim mrežama, iako je format emisije nešto što nije do sada rađeno u Crnog Gori.

“Zaglavi se”, kako ste ga zamislili, i “Zaglavi se# danas, možete li povući paralelu?

“Zaglavi se” je počeo kao hobi, nešto što će me tjerati da crtam svakodnevno, ali za manje od godinu dana se pretvorio u multimedijalni projekat koji je počeo da živi svoj život. Sve više ljudi se uključuje, mijenja formu ali nikako ideju “napraviti kvalitetan sadržaj u moru šunda i kiča.”

Galerija

Bonus video: