Zašto padamo u depresiju?

Depresija prikriva/potiskuje ljutnju i prirodnu agresiju
186 pregleda 1 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2016. 13:32h

„Padanje u depresiju“ nekad nam „služi“ kako bismo zaustavili svoju ljutnju, bijes ili agresiju koju osjećamo prema nekome ili nečemu.

Naravno, ovaj proces odvija se na nesvjesnom nivou, mi smo samo svjesni svojih simptoma i znamo da nam u ovom trenutku nije baš dobro. Kroz osvještavanje pozadine trenutne životne situacije (nekad i prošlosti) možemo doći do uzroka svog lošeg stanja.

Suprotnosti: Depresija/povlačenje – Ekspresija/izražavanje

Depresija umrtvljuje osjećaje pa tako i one neželjene. U depresivnom stanju imamo manjak energije, kao da smo pomalo letargični. Logično je da s malo energije ne možemo da djelujemo. Tako „padnemo“ u depresiju kako bismo izbjegli mogući konflikt ili razrješavanje nekog životnog problema, za koji nismo sigurni da će imati pozitivan ishod.

U takvom slučaju, depresivno stanje nas drži u statusu quo – situacija nije dobra, ali od straha da bi moglo biti još i gore ako se suočimo s problemom, ne preduzimamo ništa već „padamo“ u depresiju.

Svojom depresivnošću okolini pokazujemo da smo nezadovoljni, da nešto nije u redu, ali se čuvamo direktnog suočavanja s problemima. Tako umrtvljeni ne možemo djelovati. Ovakvo stanje može trajati i godinama.

Na primjer:

1.Već dugo ste nezadovoljni u braku. Bračne probleme trpate pod tepih, ne razgovarate o njima i ne rješavate ih. Zamjeranje partneru s vremenom sve više raste, kao i vaša ljutnja. Budući bi pokazivanje ljutnje u krajnjem moglo dovesti do prekida odnosa, bolje je potisnuti. I onda počinjete da budete pomalo depresivni…

2. U životu su vam se nagomilali problemi i nezadovoljstva: najradije bi napustili sadašnji posao koliko vam je loše, porodica vam baš nije neka podrška, godinama ste apsolvent i nikako ne završavate fakultet, već duže vrijeme se borite s viškom kilograma… Kako se hvatanje u koštac s ovim (rješivim) problemima čini preteško, veliko, gotovo nemoguće, padate u depru…

Sreća, iz ovog stanja (koliko god se nekad činilo gadno) može se izvući. Potrebna nam je svjesnost o tome šta se tu zapravo dešava, vjerovanje da nismo bespomoćni i da možemo upravljati (barem dijelom) svog života, bildovanje životne energije i strpljenje za svoj vlastiti proces promjene.

Na youtube kanalu možete pogledati kratki animirani film “I had a black dog, his name was depression” u kom su odlično opisanja stanja ali i načini borbe sa depresijom.

Irena Jurjević, savjetnica iz Gestalt psihoterapije

www.centaruspjeha.com

Bonus video: