Gradski muzej u HN: Slijedi druga faza revitaliztacije, obnova objekta i bašte

"Postavka muzeja i i dalje se upotpunjuje", kazao je Prijić i istakao primjer Tamare i Borisa Bakića iz Sombora, koji su poklonili djelove crnogorske narodne nošnje stare preko 200 godina: vezenu žensku košulju i kapu
63 pregleda 0 komentar(a)
Đuro Beli Prijić, Foto: Slavica Kosić
Đuro Beli Prijić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 03.10.2016. 15:01h

Nakon prve faze revitalizacije Gradskog muzeja "Mirko Komnenović" u Herceg Novom u kojoj je obnovljena fasada objekta, za što je utrošeno oko 15 hiljada eura i detaljnog popisa kompletne postavke u muzeju , uskoro bi trebalo da počne druga faza obnove objekta i bašte muzeja.

Đuro Beli Prijić direktor JU Galerija "Josip Bepo Benković" i Gradskog muzeja "Mirko Komnenović", na današnjoj konferenciji za novinare najavio je da je sređivanje krova, kako bi etnološke zbirke ostale očuvane, sada prioritetan zadatak. Obnova krova koštala bi oko 5.000 eura. Dio prihoda ostvaren u ovoj godini biće utrošen na obnovu svih prozora i škura Gradskog muzeja, a iz Kranja grada pobratima Herceg Novog, ponudili su da pomognu hercegnovskom muzeju.

"Postavka muzeja i i dalje se upotpunjuje", kazao je Prijić i istakao primjer Tamare i Borisa Bakića iz Sombora, koji su poklonili djelove crnogorske narodne nošnje stare preko 200 godina: vezenu žensku košulju i kapu.

Naveo je i hvale vrijedan gest radnika Gradske čistoće koji je, kopajući kod spomenika Simu Matavulju pronašao novčić iz 18 vijeka i o tome obavijestio muzej.

"Sve ovo znači da se vraća povjerenje građana u ustanovu", kazao je Prijić.

Ove godine,sa pauzom od tri mjeseca kada muzej, zbog radova, nije bio otvoren za posjetioce tu ustanovu je obišlo 1.695 posjetilaca, a ostvareni su i prihodi za 30 odsto veći nego prošle godine.

Štampan je, nakon 40 godina i vodič i 15.000 flajera, a posjetiocima su ponuđeni suveniri sa replikama nekih djela iz postavke muzeja.

Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je revitalizacija botaničke bašte. Mnoge biljke donirali su sami zaposleni iz muzeja, komšije, ali i Novljani poput porodica Đurđević i Mustur.

"Cilj nam je da se sve biljne vrste koje imamo na popisu i koje su nekada krasile baštu, ponovo budu posađene", pojasnio je Prijić.

U planu je i postavljanje bolje signalizacije kako bi posjetioci i turisti lakše pronašli tu ustanovu.

Za 28. oktobar Dan Opštine Herceg Novi, u galeriji pripremaju izložbu slika nedavno preminulog umjetnika Zorana Bulatovića, a u toku su i pripreme za jubilarni 50. Zimski salon.

Bonus video: