Viši sud zatražio Komnenovu glavu?

U Višem sudu dodaju i da je takav zaključak neprihvatljiv, jer nije na nedvosmislen način utvrđeno da on nije poslao tekst portalu, te da je portal svakako sastavni dio novine
146 pregleda 2 komentar(a)
Komnen Radević, Foto: Boris Pejović
Komnen Radević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.10.2016. 09:23h

Viši sud u Podgorici ukinuo je presudu kojom je novinar “Vijesti” Komnen Radević oslobođen optužbi za povredu tajnosti postupka.

U tom sudu navode da je sutkinja podgoričkog Osnovnog suda Larisa Mijušković Stamatović preuranjeno zaključila da nema dokaza da je Radević počinio krivično djelo.

U Višem sudu dodaju i da je takav zaključak neprihvatljiv, jer nije na nedvosmislen način utvrđeno da on nije poslao tekst portalu, te da je portal svakako sastavni dio novine.

Njemu će ponovo suditi Mijušković Stamatović, a suđenje počinje sjutra.

On se tereti da je u julu 2014. godine, na portalu "Vijesti" objavio presudu tada maloljetnom Iliji Mandiću, napisavši njegove inicijale i da je u pitanju sin političara Demokratskog fronta.

Obrazlažući ukinutu presudu, sutkinja je rekla da nije dokazano da je novinar portalu “Vijesti” poslao tekst.

Konstatovala je da je provedenim dokazima to ostalo na nivou pretpostavke, na osnovu čega se ne može donijeti osuđujuća presuda.

Radević je u toku postupka isticao da je tekst poslao novinama, a ne portalu i da su svi mediji u Crnoj Gori već objavili da je sin Andrije Mandića maloljetnik kome se sudilo u postupku pred Višim sudom.

On je podsjetio da je i stariji Mandić javno otkrio da je u pitanju njegov sin, kako bi prekinuo medijske spekulacije.

I urednik portala “Vijesti” Srdan Kosović je na sudu kazao da je presuda najprije objavljena u novinama, pa tek na portalu.

“Novinar ne može sam da objavi tekst, on mora biti pregledan od nadređenih”, rekao je tada Kosović.

Sutkinja je u postupku odbila predloge odbrane da se u dokaze uvrste na desetine tekstova i priloga drugih medija u kojima se, prije objavljivanja spornog teksta, pominje da je u pitanju Mandićev sin...

Ona je rekla da bi to eventualno mogli biti dokazi u nekom drugom postupku.

“Ovakvom optužbom krše se prava garantovana Ustavom”

Tužilac Nikola Boričić, koji se žalio na oslobađajuću presudu, traži da se novinar oglasi krivim, jer je bez odobrenja suda objavio podatke na osnovu kojih se može zaključiti o kom se maloljetniku radi, kao i odluku u tom postupku.

Advokatica Edita Mehović, punomoćnica Radevića, je ocijenila da novinar mora biti oslobođen i da se takvom optužbom krše osnovna prava zagarantovana Ustavom.

“Elementarna povreda prava, ne samo mog branjenika i prava na rad, nego i pravo javnosti da zna ili da ima mogućnost da bude obaviještena i to objavljivanjem činjenica koje su prethodno već objavljene”, istakla je advokatica.

Bonus video: