Čekić: Od kada je Dedić predsjednik, Savez je u mene uložio 500 eura

“Da li bi ijedan normalan sportista iz bilo kojeg sporta napustio reprezentaciju i bio nezadovoljan, a da je u njega, kako Dedić kaže, uloženo 90 odsto budžeta Saveza?", naveo je Čekić u reagovanju, dodajući da mu Savez u toku karijere nije nikad ni reket kupio
125 pregleda 30 komentar(a)
Irfan Čekić, Foto: Privatna arhiva
Irfan Čekić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 30.09.2016. 17:37h

Stonoteniser Irfan Čekić koji je prije dva dana saopštio da, razočaran odnosom Stonoteniskog saveza, više ne želi da brani boje Crne Gore, odgovorio je predsjedniku Saveza Ratku Dediću, na navode da mu je žao zbog „svih teško obezbijeđenih sredstava koja su uložena u njega“.

Dvadesettrogodišnji Čekić, koji se stonim tenisom bavi 16 godina, navodi da nisu tačni navodi Dedića da je Savez od sredstava koje je od Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) dobio u 2015, 90 odsto uložio u njega kao pojedinca, te da je deset odsto potrošeno na ostale aktivnosti STCGG.

“Da li bi ijedan normalan sportista iz bilo kojeg sporta napustio reprezentaciju i bio nezadovoljan, a da je u njega, kako Dedić kaže, uloženo 90 odsto budžeta Saveza? Dedić nema za čim da žali, jer je Savez u mene, od kad je on predsjednik, uložio možda 500 eura”, naveo je Čekić u reagovanju, dodajući da mu Savez u toku karijere nije nikad ni reket kupio.

On je kazao i da je, kad je Savez slao njega na turnire, da nije nastupao samo on, nego i njegovi saigrači.

Čekić navodi i da Savez nikada nije samo njega kao najboljeg igrača, i tada jedinog profesionalca, poslao na neki profesionalni turnir, koji bi mu pomogao da poboljša poziciju na rang listi.

“Savez mi nikada u karijeri nije platio ni jedan profesionalni turnir, osim za Luksemburg open, za koji niste trebali da plaćate ni put, ni smještaj, jer tu živim”, navodi Čekić u reagovanju.

Na navode Dedića da je na turniru u Luksemburgu igra o dresu sponzora, Čekić je kazao da u stonom tenisu, kao i u tenisu, takmičar u pojedinačnoj konkurenciji može da igrate i u dresu sponzora i u dresu reprezentacije.

Mladi stonoteniser je u reagovanju na navode predsjednika STSCG naveo i da je 2010. godine Savez zahvaljujući njegovoj medalji dobio budžet od oko 80.000 do 90.000 eura.

“Takav budžet je Savez stavio u sam vrh u odnosu na druge sportive, ali tokom te sezone Savez nije poslao takmičare ni na jedan turnir. Dediću zapitajte se gdje su te pare i da li sam ja posljednji koji bi trebalo da se buni”, kazao je on.

Na navode da je trošio stipendiju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Čekić je kazao da je na svaka četiri mjeseca pravdao troškove.

“Pravdao sam svaki cent i na osnovu toga mi je stipendija i produžavana. Savez sa tim nema nikakve veze, stipendiju nisam dobio zahvaljujući njima, nego svojim rezultatima”, rekao je Čekić.

On je, kako je saopštio Dedić, uoči posljednje Olimpijade, dobijao stipendiju MOK-a u iznosu od 525 eura mjesečno, u trajanju od dvije godine. Dedić je kazao i da se Čekić nije pojavio u Istanbulu na posljednjim kvalifikacijama za Olimpijske igre.

“Kartu sam kupio ja, a Savez me prijavio za turnir. Iako sam bio povrijeđen, htio sam da branim boje Crne Gore. Turnir je otkazan zbog terorističkih napada. Poslije nekoliko dana sam pod pritiskom kluba nastupao u ligaškom meču, gdje se moje stanje pogoršalo i bilo je nemoguće da nastupam na turniru u Švedskoj, gdje je kasnije pomjereno takmičenje koje je trebalo da bude održano u Istanbulu”, rekao je Čekić.

Na navode Dedića da je Čekić 2009, 2010 i 2011. godine primao državnu stipendiju, te da mu je ona isplaćena kada je on stupio na dužnost predsjednika STSCG 2015, Čekić je kazao da je zahvalan.

“Radi se o 500 eura, za koje sam molio Savez četiri godine, kako bih mogao da odigram barem jedan turnir. Iako sam osvojio prvu i jedinu evropsku medalju u crnogorskoj istoriji ovog sporta, nisu bili u stanju da mi isplate na lijep način tu nagradu”, rekao je Čekić.

Mladi stonoteniser je negirao navode Dedića da je STK “Budućnost” za njega u klub dovodio kineske trenere.

“Oni su već bili u tom klubu, a ja sam tek kasnije prešao iz tadašnjeg STK ‘Podgorica’ u STK ‘Budućnost’. Kad je u pitanju crnogorski stoni tenis, STK ‘Budućnost’ je veliki klub i najprofesionalniji već godinama. Protiv tog kluba nemam ništa i bilo mi je zadovoljstvo igrati za njih”, naveo je Čekić u reagovanju.

Na navode Dedića da nije tačno dag a je STSCG pozvao da sam snosi troškove učešća na predstojećem Evropskom prvenstvu u Budimpešti, već das u troškovi boravka i prevoza od Podgorice do Budimpešte obezbjeđeni, a da je Savez od njega tražio da sam snosi troškove da dođe iz Luksemburga do Podgorice, Čekić je kazao da STSCG u Mađarskoj ne treba da plati ništa, jer Evropska federacija svakoj državi obezbjeđuje smještaj i boravak za dva takmičara (muško i žensko).

“Da li bi trebalo da prihvatim da, poslije godinu i po pause bez ijednog turnira, Savez ne može da mi kupi kartu iz Luksemburga za Evropsko prvenstvo. Ponuđeno mi je da platim i kartu za turnir u Albaniji, koji se održava sljedećeg mjeseca”, naveo je Čekić u reagovanju.

Čekić je želio i da javnost upozna sa nekim pojedinostima koje su kao stonoteniseri doživljavali braneći državni grb.

“Na Evropskom prvenstvu u Italiji smo mijenjali jedan šorc nas tri igrača u toku jednog meča. Dešavalo se da se pojavim na ekipnom meču sam, bez saigrača i tada bismo morali da izgubimo službenim rezultatom. Na Svjetskom prvenstvu u Japanu smo igrali bez selektora i trenera, ali sam zahvalan Banji Kaluđeroviću koji je bio uz nas sve vrijeme turnira. Jednom smo na turnir u Sloveniji putovali cijeli dan, stigli u sedam ujutro i direktno iz kombija išli na meč”, navodi Čekić.

Prije nekoliko godina, kako je naveo, nije mogao da učestvuje na turnirima, jer je Svjetska federacija zbog dugova suspendovala Savez.

On je javnost zamolio da iznese svoje mišljenje i izvinio se COK-u.

“Oni su me svih ovih godina poštovali i cijenili. Nadam se da će me razumjeti kao što su do sada”, naveo je Čekić.

Čekić je na Svjetskoj rang list trenutno 371. stonoteniser svijeta, sa 1.376 poena.

“Na toj poziciji sam poslije godinu i po pause, zbog neučestvovanja na turnirima. Kad sam imao 20 godina, bio sam 250. teniser svijeta”, kazao je Čekić.

Bonus video: