U KIC-u Budo Tomović premijera filma “As Trains Go By” Aleksandra Vujovića

Vujovićev film rađen je na filmskoj traci 16 mm, u crno-bijeloj tehnici i sniman je u Njujorku
0 komentar(a)
Aleksandar Vujović, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 27.09.2016. 11:59h

Kratkometražni film crnogorskog reditelja Aleksandra Vujovića “As Trains Go By” biće premijerno prikazan večeras na zatvaranju prvog Podgorica film festivala. Ovo će biti jedini kratkometražni film koji će biti prikazan na velikom platnu u velikoj sali KIC-a Budo Tomović u 20 časova.

“S obzirom da je za film tek skoro zaključena postprodukcija, te da su tek u procesu njegove aplikacije i selekcije na inostranim festivalima, film će iz tog razloga svoje prvo zvanićno prikazivanje imati najprije pred domaćom publikom, što moram istaći da mi pričinjava posebno zadovoljstvo. Na regionalnom nivou ono što slijedi je prikazivanje na 5. Tuzla film festivalu gdje je film uvršten u zvaničnu selekciju takmičarskog programa za kratki film. S obzirom na specifičnu formu kakva je kratkometražni film, očekivanja su prvenstveno vezana za festivalska prikazivanja, s toga se nadamo da će film pronaći svoju što veću kolokaciju na regionalnim i inostranim filmskim festivalima”, nada se autor filma Aleksandar Vujović.

Film Vujovića traje nepunih šest minuta, a rađen je na filmskoj traci 16 mm u crno-bijeloj tehnici. Sniman je u Njujorku, a igraju Felipe Ventura, Andreza Ortiz i Jackeline Salomao. Vujović je pored režije bio zadužen za scenario, kameru, produkciju i montažu, a direktor fotografije je Rodrigo F. Rojo.

“Film zapravo kontestualizuje postljubavni trenutak junaka, dakle, ne ulazeći u ono što je bio sadržaj romanse iz prošlosti, već se fokusira na njene konsekvence. S aspekta doživljaja glavnog junaka, tretira osvrtanja na prošlost koja na protagonistu imaju snažan uticaj i koja se propagiraju kroz njegovo unutrašnje nezadovoljstvo koje pokušava da prevaziđe, između ostalog, i kroz novu ljubavnu vezu”, otkriva radnju filma Vujović.

“Pored tematske karakteristike da film ne tretira sadržaj ljubavne priče iz prošlosti već njene posljedice , odnosno uticaj koji ona manifestuje na junaka, ogleda se i u tome što je u pitanju crnobijeli-nijemi film koji je sniman na filmskoj traci. Ta karakteristika bila je svakako jedan od velikih izazova kod ovog autorskog projekta. Samo odsustvo dijaloga svakako zahtijeva poseban, cijenim i u mnogome zahtjevniji tretman audio-vizuelnog jezika za iskazivanje jedne narativne strukture u filmu. Dakle, jasno je da je u tom kontekstu kompleksnije opisati scene u filmu sa dijalogom nego u njegovom odsustvu. Iz tog razloga je i ta autorska odluka bila jedan od velikih izazova u ovom projektu. Vizuelna koncepcija filma postavljena je tako da se narativna struktura gradi kroz atmosferu, kroz prizmu subjektivnog osvrtanja na prošlost junaka kao tematske osnove fokusa filma”, objasnio je on.

Za krotkometražni film se odlučio, kako kaže zato što su prvobitna ideja i sam koncept projekta bili usmjereni u pravcu forme kratkog metra.

“Na nivou održivosti projekta i same produkcije, već se radilo o veoma zahtjevnom filmu, tim prije što je u pitanju nezavisna produkcija, a s obzirom da je kompletan film snimljen u inostranstvu, konkretno u Njujorku i na filmskoj traci. U tom kontekstu, cijenim da je danas, i svojevrsna privilegija snimiti film na filmskoj traci zbog same održivosti, odnosno daleko većih troškova koji prate taj proces nastanka filma, ne samo u našoj zemlji i regionu nego i znatno šire”, ističe Vujović i priznaje da i pored napora nezavisne produkcije Andromeda Pictures, realizacija ovog filma ne bi bila moguća bez podrške međunarodnih i regionalnih partnera.

“Najprije bih se zahvalio Njujorškoj filmskoj akademiji i Living pictures iz Beograda koji su podržali najveći dio postprodukcije filma, inače veoma skupog procesa elaboracije filma kada se snima na filmskoj traci - kao u ovom slučaju”, zaključuje Vujović.

Režiser, producent, scenarista, uz veliku kreativnu slobodu

Radeći na filmu "As Trains Go By" Vujović je imao pune ruke posla, s obzirom na to da je bio zadužen za više različitih segmenata - režiju, produkciju, scenario. On ističe da mu je svaka od navedenih oblasti tokom rada na filmu bila podjednako važna.

"Nekada su neki segmenti (u odnosu na okolnosti), pojedinih aktivnosti teže u odnosu na druge, međutim uvijek najveća odgovornost pripada sektoru režije. Kod autorskih projekata kao što je ovaj, sve te aktivnosti, kada se obavljaju zajedno, koliko god znaju da budu nepredvidive i stresne, ponekad i agonistične produkcijskim ograničenjima, meni su fascinantno privlačne, između ostalog što u tom kontekstu autor uživa najveću kreativnu slobodu", kaže on.

Bonus video: