Lješkoviću opet odloženo suđenje

Lješković je optužen da je krio kolege, koji su tukli građane...
5 komentar(a)
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Radosav Lješković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2016. 15:45h

Početak suđenja suspendovanom komandantu Specijalne antiterorističke jedinice Radosavu Lješkoviću opet je odložen, zbog bolovanja sutkinje Željke Jovović. Suđenje će najvjerovatnije početi 14. oktobra.

Lješković je optužen za prikrivanje pripadnika SAJ-a, koji su brutalno tukli građane 24. oktobra, nakon razbijanja protesta DF-a.

Sudi mu se za krivično djelo - pružanje pomoći učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Prijeti mu kazna zatvora od tri mjeseca do pet godina, ako se dokaže krivica.

Prema optužnom predlogu, nesporno je utvrđeno da su sajovci 24. oktobra, na više lokacija nezakonito upotrijebili sredstva prinude prema građanima, koji su zadobili tjelesne povrede.

“Lješković je kao starješina pomogao tim pripadnicima da do danas ostanu neotkriveni, iako je shodno zakonu bio dužan da sprovede određene procedure. Ne samo što ih nije sproveo, on se saglasio sa pripadnicima te jedinice da se prikriju sve činjenice u vezi sa njihovim djelovanjem u konkretnim događajima”, navode iz tužilaštva.

Već jedanaest mjeseci nijesu identifikovani pripadnici SAJ-a koji su brutalno tukli Mija Martinovića, Andriju Račića, Marka Rakočevića, Darka Šćepanovića, Branimira Vukčevića, Momčila Baranina... Lješković je ranije rekao da nije bilo moguće identifikovati policajce koji su učestvovali u tom događaju, jer su svi pripadnici SAJ-a bili pod maskama i šljemovima.

Iako se na snimku prebijanja Martinovića vidi da ih je bilo mnogo više, samo dvojica su završila na optuženičkoj klupi i njima se sudi za mučenje u sticaju sa teškim tjelesnim povredama i uništenjem i otuđenjem tuđe stvari.

Bonus video: