Preminuo Vilijam Patrik Kinsela, pisac po čijem romanu je snimljen film "Polje snova"

Rođen u Edmontonu 1935, napisao je skoro 30 romana i knjiga poezije i dobio najviše kanadsko državno priznanje, a veći dio njegovog književnog opusa posvećen je bejzbolu
0 komentar(a)
Vilijam Patrik Kinsela, Foto: Beta-AP
Vilijam Patrik Kinsela, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.09.2016. 11:47h

Kanadski pisac Vilijam Patrik Kinsela, autor romana "Bosonogi Džo" (Shoeless Joe) o bejzbol igraču Džozefu Džefersonu Džeksonu, umro je u 81. godini, saopštila je danas njegova portparolka Karolin Svejzi.

Ona je navela da je Kinsela umro u petak u Houpu, u kanadskoj državi Britanskoj Kolumbiji, kao i da je njegova smrt bila uz pomoć i prisustvo ljekara, što je u Kanadi legalizovano juna ove godine.

Po njegovom romanu "Bosonogi Džo", iz 1982. godine, koji govori o farmeru kojem glas naređuje da sagradi teren za bejzbol na svom kukuruznom polju, snimljen je 1989. film "Polje snova", sa Kevinom Kostnerom, Rejom Liotom i Džejmsom Erlom Džounsom u glavnim ulogama.

Kultne rečenice iz romana "Ako ga sagradiš, on će doći" i "Idi daleko", zauzele su mjesto u književnim leksikonima i spadaju u najpopularnije replike iz holivudskih filmova.

Kinsela, koji je bio strastveni ljubitelj i igrač bejzbola, veoma je volio film i priznao je da je plakao kada ga je prvi put gledao, a 2011. godine dobio je nagradu "Džek Grejni" kanadske bejzbolske Kuće slavnih, za značajan doprinos bejzbolu.

Rođen u Edmontonu 1935, napisao je skoro 30 romana i knjiga poezije i dobio najviše kanadsko državno priznanje, a veći dio njegovog književnog opusa posvećen je bejzbolu.

Ženio se tri puta i iza sebe je ostavio dvije kćerke i nekoliko unuka, a po njegovoj želji, u njegovu čast neće biti održana komemoracija, a biće sahranjen u krugu najbližih.

Bonus video: