FIDE: Vladimir Šakotić suspendovan na tri godine

Šakotić se pred crnogorskim sudstvom tereti za malverzacije prilikom organizovanja dva šahovska takmičenja u Budvi . Prema krivičnoj prijavi tužilaštvu, još od 6. avgusta 2014. godine, ŠSCG smatra da ga je bivši predsjednik Šakotić zakinuo za najmanje 40.000 eura
277 pregleda 7 komentar(a)
Etička komisija, Foto: ŠSCG
Etička komisija, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 16.09.2016. 10:22h

Bivši predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore (ŠSCG) Vladimir Šakotić suspendovan je na tri godine od držanja bilo kog položaja u Svjetskoj šahovskoj federaciji FIDE ili njenim federacijama članicama zbog kršenja Etičkog kodeksa FIDE prilikom organizacije Prvenstva evrope za mlade- Budva 2013. To je epilog sastanaka Etičke komisije FIDE (ETH), održanih od 6. do 8. septembra 2016. u Bakuu (Azerbejdžan), za vrijeme 42. Šahovske olimpijade, saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

Postupak pred Etičkom komisijom FIDE pokrenut je na osnovu žalbi koje su ETH podnijeli Šahovski savez Crne Gore i Evropska šahovska unija (ECU) protiv bivšeg predsjednika ŠSCG i izvršnog direktora ECU Vladimira Šakotića, bivšeg predsjednika ECU Silvia Danailova i bivšeg generalnog sekretara ECU Save Stoisavljević zbog njihovog postupanja u vezi sa organizacijom Prvenstva Evrope za mlade, Budva 2013.

U sklopu postupka je 7. septembra u Bakuu održano usmeno saslušanje pred Etičkom komisijom, kojem je prisustvovala četvoročlana delegacija ŠSCG, predvođena predstavnikom Uprave za mlade i sport Vlade Crne Gore Branimirom Ivanovićem. Saslušanju su prisustvovali i predstavnici Evropske šahovske unije, dok se niko od tuženih nije pojavio, iako su bili uredno pozvani.

Naši predstavnici su detaljno obrazložili Etičkoj komisiji, uz obilje priloženog dokaznog materijala, kako su tuženi svojim postupcima prilikom organizacije Prvenstva Evrope za mlade, Budva 2013, nanijeli veliku materijalnu i moralnu štetu Šahovskom savezu Crne Gore. Tom prilikom prekršeni su statuti i pravilnici ŠSCG i ECU, kao i brojni zakoni države Crne Gore. Navode ŠSCG podržali su i predstavnici Evropske šahovske unije, uz poseban osvrt na štetu koju je tom prilikom pretrpjela i sama ECU.

Konačna odluka Etičke komisije FIDE, jednoglasno donesena, je da se Vladimir Šakotić suspenduje na 3 godine (maksimalna kazna), Silvio Danailov na 18 mjeseci, a Sava Stoisavljević na šest mjeseci.

Etička komisija će detaljno obrazloženje odluke dostaviti svim zainteresovanim stranama u roku od mjesec dana od donošenja odluke, na kojoj je datum 9. septembar 2016. godine, zaklučuje se u saopštenju ŠSCG.

Pred crnogorskim sudovima postupak oko malverzacija u organizaciji šahovskih prvenstava za mlade, u kojima je ŠSCG navodno oštećen za veliki iznos, traje već dvije godine.

Bonus video: