SPECIJALNO TUŽILAŠTVO ISTRAŽUJE NOVU KRAĐU DOKAZA

Policija sakrila Marovićeve kontakte sa Đukanovićem i Mujovićem?

“Indikativno je i zabrinjavajuće da nedostaje upravo komunikacija u kojoj se dogovara kompromitacija tužilaca”
105 pregleda 39 komentar(a)
Milo Đukanović i Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović i Svetozar Marović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.09.2016. 05:43h

Uprava policije nije Specijalnom državnom tužilaštvu dostavila sve nalaze mjera tajnog nazora koje je, po nalogu Višeg suda, prikupljala nadzirući Svetozara Marovića, Veselina Mujovića i druge ljude obuhvaćene budvanskim istragama, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović i šef kriminalističke policije Milovan Pavićević ni nakon nedjelju dana nijesu “Vijestima” odgovorili da li je to istina.

U Specijalnom tužilaštvu su odbili da komentarišu predmete koji su u fazi istrage.

“Vijesti”, međutim, nezvanično saznaju da Specijalno tužilaštvo mjesecima istražuje kako je dio komunikacije nestao iz spisa mjera tajnog nadzora.

Izvor “Vijesti”, blizak istrazi, kazao je da dio poziva i sms poruke između Marovića i Mujovića u tim dokumentima nedostaje. Navodno nedostaje i komunikacija između Marovića i premijera Mila Đukanovića.

“Indikativno je, ali je i zabrinjavajuće, da je neko u policiji sakrio upravo komunikaciju između Marovića i Mujovića u kojoj se njih dvojica dogovaraju kako da kompromituju vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Kada je tužilaštvo oduzelo Mujoviću telefonski aparat, te poruke i pozivi i dalje su bili u aparatu. Tako je tužilaštvo i saznalo da policija “frizira” nalaze mjera tajnog nadzora i počelo istragu o tome”, kazao je “Vijestima” drugi izvor “Vijesti”.

Na sličan način je tužilaštvo došlo do dokaza da u nalazu mjera tajnog nadzora nema komunikacije i između Đukanovića i Marovića.

Mujović je uhapšen u februaru zbog sumnje da je od Marovića uzeo više od 800.000 eura, obećavši mu da će mu kod Stankovića i Katnića obezbijediti bolji status u tužilačkim istragama. Marović je osuđen kao šef organizovane kriminalne grupe koja je oštetila budžet Budve za više desetina miliona eura.

Ovo nije prvi slučaj da u istragama Mujović - Marović policiji u policiji nestaju dokazi.

U februaru su u prostorijama policije nestala pisma i dokumenti koje je policija uzela prilikom pretresa kuće Mujovića. Zbog toga su, do sada, osumnjičeni vršilac dužnosti šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala Dalibor Medojević i inspektor zaposlen u tom odsjeku Nikola Terzić. Ukradeni dokumenti su se nakon mjesec i po pojavili u gepeku službenog automobila Centra bezbjednosti Podgorica.

U tim pismima Mujović je pisao Đukanoviću o svojim naporima da se odnosi sa Srbijom poboljšaju, o navodnim aktivnostima koje preduzima za očuvanje crnogorskih državnih interesa i dovođenju investitora.

Mujović mu je pisao i o srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, generalima srpske policije, biznismenima, bezbjednosnim izazovima i ciljevima, "posredovanju u poslovima za državu"...

“Vijestima” je, nakon krađe pisama, više izvora bliskih istrazi reklo da je krađu pisama mogao da naredi ili odobri samo neko “mnogo jak”, ko je htio da se tako dodvori Đukanoviću, jer su pisma Mujovića navodno “gluposti”. Isti izvori tvrde da je i u slučaju telefonske komunikacije Đukanovića i Marovića riječ o “istoj matrici”.

“Vjerujem da se radi o istim dušebrižnicima kao i u prethodnom slučaju”, kazao je izvor “Vijesti”.

Preporučujemo za Vas