Pobjeda dama, ubjedljiv poraz muškaraca

0 komentar(a)
Muska reprezentacija, Foto: ŠSCG
Muska reprezentacija, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 11.09.2016. 19:22h

U 9. kolu Šahovske olimpijade koja se održava u Bakuu, crnogorska ženska reprezentacija savladala je Island sa 2,5:1,5, dok su muškarci izgubili Litvanije sa 3:1.

Šahistkinje su ostvarile tijesnu, ali važnu pobjedu. Aleksandra Milović je neobičnim redosledom ušla u blokadne pozicije engleskog otvaranja. Previše optimistički je otvorila poziciju na kraljevom krilu nakon čega je inicijativa prešla na stranu protvinice. U malo slabijoj poziciji, par poteza kasnije, previdjela je međupotez skakačem i došla u znatno slabiju poziciju koju je Ptačnikova, ženski velemajstor sa Islanda lijepo realizovala.

Tijana Blagojević je u slovenskoj odbrani ostvarila minimalnu prednost nakon otvaranja. Bijela je privremenom žrtvom, prodorom d pješaka aktivirala svoga topa. Vratila je pješaka i prešlo se u jednaku završnicu.

Odlučujuće pobjede zabilježili smo na trećoj i četvrtoj tabli gdje smo imali i osjetnu prednost po rejtingu.

Marija Stojanović je u italijanskoj partiji, prodorom d pješaka ostvarila minimalnu prednost. Grupisala je sve figure u centru koje su vršile pritisak na crnu poziciju. Njena protivnica je ostavila nebranjenog pješaka na b7 kojeg je Marija uzela i kasnije odličnom tehnikom realizovala svoju materijalnu prednost.

Lidija Blagojević se odlično branila filidorovom odbranom. Njena protivnica nije dobro tretirala otvaranje pa je crna lako izjednačila pa čak i ostvarila bolju poziciju. Bijela je naprasno previdjela kvalitet, odnosno napad skakača na damu i topa. Nakon toga pozicija bijelog se brzo raspala.

U derbiju kola Kina je bila bolja od SAD 2,5 -1,5.

Muškarci su igrali protiv ekipe koja je nešto slabija po rejtingu i bila je to prilika da se pobjedom krene u gornji dio tabele. Ali, umjesto da pobjede ili bar igraju neriješeno, crnogorski šahisti izgubili su sa visokih 3:1. Bio je to meč propuštenih šansi.

Nikola Đukić je ostvario prostornu prednost u ruskoj partiji. U želji da iskoristi slab položaj crne dame oslabio je tačku e4 u centu i crni je nivelisao sve prijetnje pa čak i preuzeo laganu inicijativu. U završnici Nikola je, igrajući na pobjedu, potcijenio snagu protivničkog slobodnog g pješaka koji je i riješio partiju.

Prosto je nevjerovatno da se na velemajstorskom nivou previdi mat u jednostavnoj poziciji, ali to se danas desilo Dragiši Blagojeviću. Poslije duge i naporne borbe u italijanskoj partiji nastala je potpuno jednaka damska završnica sa po četiri pješaka. Kada se očekivala podjela poena vječitim šahom koji je forsirao bijeli, naš velemajstor je otišao na pogrešno mjesto kraljem i uletio u matnu mrežu.

Luka Drašković je ostvario prednost u varijanti panova u karo-kanu. Postepeno je pojačavao pritisak i očekivala se njegova pobjeda. Prešao je u završnicu u kojoj je imao lovca i tri pješaka za topa, ali se ispostavilo da to nije dovoljno za pobjedu.

Blažo Kalezić je vodio bitku u slovenskoj odbrani u kojoj su obje strane imale svoje šanse. Čini se da je u samom finišu naš internacionalac bio taj koji je bio mnogo bliži pobjedi.

U vrhu pobjede Ukrajine protiv Indije, Amerike protiv Norveške i Rusije protiv Azerbejdžana.

Bonus video: