Predrag Šuković kao glineni golub

U policiji smatraju da je Šukovića napao muškarac koji je prošao neku specijalnu policijsku ili vojnu obuku
511 pregleda 12 komentar(a)
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Predrag Šuković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.09.2016. 05:56h

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije nijesu radili procjenu bezbjednosti policajca Predraga Šukovića niti su tražili od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) da to učini, saznaju “Vijesti”.

Šukovića je prije dva mjeseca nepoznati muškarac pokušao da ubije na ulici u strogom centru Podgorice.

Nakon što je uniformisana policija brinula o njegovoj bezbjednosti za vrijeme liječenja u Kliničkom centru, nije imao policijsku zaštitu.

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović i direktor policije Slavko Stojanović nijesu odgovorili “Vijestima” zašto nije rađena procjena bezbjednosti Šukovića, niti da li je Šuković bezbjedan.

Ni iz ANB -a nijesu konkretno odgovorili, ali “Vijesti” saznaju da od njih nije tražena procjena bezbjednosti Šukovića.

“U kontekstu Vašeg interesovanja za postupanje Agencije za nacionalnu bezbjednost vezano za ugrožavanje bezbjednosti... Šukovića obavještavamo da ANB vrši kontraobavještajnu zaštitu i procjenu bezbjednosti štićenih organa i ličnosti shodno članu 6 Zakona o ANB i podzakonskim aktima koji uređuju tu oblast”, piše u odgovoru “Vijestima” iz kabineta direktora ANB Dejana Peruničića.

Na pitanje da li se ANB bavila prikupljanjem informacija o pokušaju ubistva Šukovića i, ukoliko jeste, da li u tome sarađuje sa Višim državnim tužilaštvom, odgovoreno je: “Ostvarujemo punu profesionalnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, kojima se ustupaju podaci iz njihove nadležnosti”.

“Istovremeno, koristimo priliku da Vam ukažemo da, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, nijesmo u mogućnosti da konkretnje odgovorimo na postavljena pitanja”.

Na Šukovića je 11. jula pucao još uvijek policiji i tužilaštvu nepoznati napadač. Prišao mu je s leđa i ispalio u njega tri hica iz neposredne blizine.

Koliko je bio blizu Šukoviću govori i činjenica da su na njegovoj ruci ostali tragovi barutnih čestica u vidu blagih opekotinina.

Šuković zadobio prostrijelne rane u obje natkoljenice i desne potkoljenice.

U policiji su detaljno analizirali snimke nadzornih kamera koje su snimile kretanje napadača.

“Gledajući ponašanje, držanje, kretanje i stav napadača može se zaključiti da se radi o osobi koja je prošla neku specijalnu policijsku ili vojnu obuku. Tome u prilog ide mnogo stvari, od načina kako drži ruku na torbici u kojoj je oružje, načina na koji je pričvrstio šešir, hladnokrvnost i mnoge druge stvari. Nije isključeno da je na Šukovića pucao profesionalac koji je za takve poslove plaćen”, kazao je “Vijestima“ sagovornik iz policije.

Šuković je višem tužiocu Željku Tomkoviću kazao da je sa dvojicom ljudi u konfliktu i naglasio mu da ni sa kim drugim nema problema, saznaju "Vijesti". Rekao mu je da neće pričati o nalogodavcima na koje sumnja i da će sačekati da tužilaštvo riješi slučaj.

"Ovo je ozbiljno upozorenje Šukoviću i jasno mu je stavljeno do znanja da lako može biti ubijen”, kazao je nakon napada na Šukovića njegov kolega iz policije.

Šuković je neraspoređen u službi od dolaska Slavka Stojanovića na mjesto direktora Uprave policije 2013. godine. Nedavno je uslovno osuđen u Osnovnom sudu u Podgorici na tri mjeseca zatvora zbog komentara na portalu

“Vijesti”, kojima je, utvrdio je sud, prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću. Marković je nakon što su Osnovno i Više tužilaštvo u Podgorici procijenili da u komentarima Šukovića nema krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, podigao privatnu tužbu protiv policajca.

Marković je osudio "mučki napad na policijskog službenika" i odbacio spekulacije o povezanosti ovog slučaja sa njim.

Nakon izbijanja te afere sa Markovićem, Šuković je javno optužio vicepremijera i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića da su "akteri predmeta o mojkovačkoj kriminalnoj grupi” koja se navodno bavila švercom cigareta. Marković je to oštro demantovao, tvrdeći da nikad nije čuo za “mojkovački klan”.

Nedugo zatim, u avgustu prošle godine, Šukovića su kolege uhapsile bez znanja i naloga tužioca. Tada je rekao da to doživljava kao zastrašivanje i upozorenje da ćuti i podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog lišenja slobode. Do danas tužilaštvo se nije donijelo odluku po toj prijavi.

Nakon tog hapšenja, od kojeg se Tužilaštvo javno ogradilo saopštenjem da nije urađeno po njihovom nalogu, Šuković je u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici i razgovarao sa njihovim predstavnicima. Javnosti nije poznato o čemu su toga dana razgovarali.

Za vrijeme Šukovićevog šefovanja sektorom za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, prema nadležnim tužilaštvima procesuirano je nekoliko predmeta zbog kojih je Veljović više puta saslušavan u Osnovnom i Specijalnom tužilaštvu.

Stojanović nije posjetio ranjenog policajca, niti ga zvao

Iako je Uprava policije dan nakon ranjavanja Šukovića zvanično saopštila da osuđuje ranjavanje kolege i da “svaki napad na pripadnika policije smatraju napadom na Upravu policije, odnosno državu”, do danas starješina tog državnog organa Slavko Stojanović nije posjetio ranjenog kolegu niti ga ijednom pozvao telefonom da ga pita za zdravlje ili mu eventualno ponudi pomoć, saznaju “Vijesti”.

Stojanović nije odgovorio na pitanje zašto je tako postupio prema svom službeniku.

Ministar Goran Danilović posjetio je ranjenog policajaca u bolnici.

U međuvremenu je MUP raspisao nagradu od 30 hiljada eura za informaciju o identitetu napadača na Šukovića.

Bonus video: