U Šahovskom savezu zadovoljni nastupom mladih šahista na EP

83 pregleda 1 komentar(a)
Miroljub Ćirović, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Miroljub Ćirović, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 02.09.2016. 12:30h

Iako nijesu uspjeli da ponove uspjeh od prošle godine, kada se Tijana Blagojević okitila bronzanom medaljom, u Šahovskom savezu su zadovoljni ukupnim učinkom mladih crnogorskih šahista, na nedavno završenom Evropsko prvenstvo za mlade ispod 8, 10, 12, 14, 16 i 18 godina, koje je održano u Pragu.

Našu zemlju predstavljalo je 16 učesnika, dječaci Matan Vujović, Luka Drašler (B8), Peko Đurović (B10), Milo Pobor (B12), Marko Vučković, Dario Alivodić (B14), Miroljub Ćirović, Stefan Mandić, Danilo Pobor (B16), Lazar Lukić (B18), djevojčice Nastasija Roganović (G8), Anastasija Mandić (G10), Mateja Popović (G12), Teodora Mandić (G14), Nikolina Koljević (G16) i Berina Ajanović (G18).

“Skoro svi naši šahisti su znatno popravili svoj rejting a Miroljub Ćirović za nevjerovatnih 110 poena. Ovo je prvi put da na granici od pedeset posto poena (4,5 iz 9) imamo četvoricu igrača, a da su svi ostali blizu te granice. Ovaj rezultat se može najbolje vrednovati kada se uporedi sa rezultatima koje su postigle reprezentacije iz regiona i pokazatelj da imamo talentovanu generaciju mladih šahista”, navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

“Velemajstori i FIDE treneri Dragan Kosić i Milan Draško su veoma uspješno obavili svoj zadatak i znatno pomogli da se naši šahisti dobro spreme za svaku partiju. Samo uz kvalitetan trenerski rad mogu se očekivati dobri rezultati”, stoji u saopštenju.

Na ovom izuzetno atraktivnom takmičenju, koje se igralo učestvovalo je 1.310 mladih šahista iz 49 zemalja, od toga 133 sa međunarodnim titulama.

“Rusija je potvrdila status velesile u šahu osvojivši pet zlatnih a ukupno 15 medalja. Jermenija je osvojila dvije zlatne, Španija po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu, Turska jednu zlatnu i srebrnu, Mađarska, Gruzija i Njemačka po jednu zlatnu. Organizacija takmičenja je bila na veoma visokom nivou. Medalje i pehare je uručio predsjednik Evropske šahovske unije velemajstor Zurab Azmajparašvili, bivši prvak Evrope”, stoji u saopštenju Šahovskog saveza.

Bonus video: