Objavljena zbirka poezije Ivane Vojvodić

Ivana Vojvodić studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Leopold-Franzens Universitetu u Inzbruku
305 pregleda 5 komentar(a)
Ivana Vojvodić, Foto: Privatna arhiva
Ivana Vojvodić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 31.08.2016. 11:53h

Zbirka poezije “Fizis” Ivane Vojvodić, koju čine četiri ciklusa “Kratka istorija duhova”, “Za zeleno”, “Žeđ riba” i “Horizont”, objavljena je nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

“Poezija Ivane Vojvodić sabrana u knjizi naslova 'Fizis' pripada prostoru ozbiljne i analitične poezije. Stihovi na kojima autorka radi deceniju i više, delikatno su poetsko tkanje, u kojem dominiraju jezgrovite lirske slike kombinovane sa autentičnim simbolima vremena u kojem živimo. Ivana Vojvodić u svojoj brižljivo 'sakupljanoj' poeziji otkriva sasvim novi svijet koji lebdi između umjetnosti i nauke, u kojem pokušava kroz razne poetske forme da obradi neke od najvažnijih ljudskih tema poput ljubavi, društvenih pojava, smrti, strasti itd. Njena poezija potpuno je modernog izraza. Ona se u svojoj zbirci 'Fizis' bavi stihovnim eksperimentisanjem u smislu forme, umjetničke ekspresije, mogućnostima jezika, ritma, zvuka, ne mnogo drugačije od načina kojima su otkrivane tajne svijeta u laboratorijama znanja”, zapisala je o zbirci “Fizis” urednica izdanja Dragana Tripković.

Ivana Vojvodić studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Leopold-Franzens Universitetu u Inzbruku, Austrija. Koautorka je više naučnih radova iz oblasti fizike plazme. Tokom obrazovnog procesa bila je dobitnica brojnih nagrada i stipendija. Od 1996. aktivna u civilnom sektoru, od 2001. profesionalno, prvenstveno kroz angažman u Juventasu, Fondaciji za promovisanje nauke, PRONA i CEMI-ju. “Fizis” je njena prva zbirka poezije.

Bonus video: