Okončan 30. Grad teatar: Jubilej obilježen uspjehom

“Ono najbolje što Budva, osim plaža, ima je festival Grad teatar”, kazao je selektor dramskog programa Boris Mišković
71 pregleda 1 komentar(a)
Grad teatar
Grad teatar
Ažurirano: 30.08.2016. 16:15h

Jubilarni, 30. festival “Grad teatar”, koji se odvijao pod motom “A pored sebe prolaze, ne čudeći se…” misli Svetog Avgustina,“ uspješno je realizovan, dokazujući svojim kvalitetom lidersku poziciju, stav je selektorskog tima i uprave Javne ustave “Grad tetar” na završnici manifestacije, tokom koj je za 54 festivalska dana, od planiranih 52 programa održano 49, svečani program otvaranja festivala, 25 dramskih, pet muzičkih, 12 književnih, šest likovnih i jedan multimedijalni program.

Iako je Skupština opštine bila odobrila kreditno zaduženje od pola miliona eura, kako bi festival bio održan, a radnicima isplaćene u tom trenutku tri zaostale zarade, festival je, kako je juče kazao direktor Javne ustanove Blažo Radoman u potpunosti realizovan bez kredita, a radnicima se ne duguje nijedna zarada.

“Zadovoljan sam što smo, i pored svih onih početnih problema, eventulanih sumnji da li će festivala biti ili ne, zbog finanijskih problema, uspješno završili jubilarni festival. Program festivala, koji je po mišljenju stručne i laikčke javnosti, bio zaista kvalitetan, vidjelo je oko 12 hiljada posjetilaca. Estetska dosljednost u odabiru svih programa, izuzetna medijska podrška svih štampanih i elektornskih medija Crne Gore i eminentnih medija regiona, visoka ocjena stručĉne javnosti, velika posjećenost festivalskih programa od stalne, ali i nove publike, dobra saradnja sa srodnim festivalima, neizostavni problemi sa bukom, na koje su reagovali i učĉesnici programa i zaposleni u direkciji i o kojima će se još govoriti u postfestivalskom periodu, visoki entuzijazam uĉčesnika, publike, predstavnika medija i prije svih zaposlenih da otprate sve programe, imajući u vidu stalne otežţavajuće okolnosti, dokazuju da je ovaj festival, uz, naravno valjano i sistemsko rješavanje tekućih pitanja, svojom tridesetogodišnjim tradicijom opravdao svoje postojanje i dao zalog da se podrţži kao identitetski brend kulturnog ţživota grada Budve i drţžave Crne Gore”, kazao je Radoman, uvjeren da će problem buke sistemski riješiti Opština.

Navodeći da su se jedini problemi festivala odnosili na ono van njega, odnosno za buku, selektor dramskog programa Boris Mišković je naglasio da je ono najbolje što Budva, osim plaža, ima - festival Grad teatar.

“U ovogodišnjem dramskom programu predstavljene su dvije koprodukcije i jedna produkcija u reţžiji Jagoša Markovića, Borisa Liješevića i Danila Marunovića. Reprizni program su okarakterisale dvije predstave, naše prošlogodišnje koprodukcije, nagrađĊivana predstava 'Julije Cezar' i 'Aveti'. Gostujući program obilježţile su predstave iz regiona u reţžiji znaĉčajnih pozorišnih imena poput Olivera Frljića, Kokana Mladenovića, Andraša Urbana, Milana Karadţžića, Dijega de Bree... što se tičĉe reditelja, a plejadu glumaca predvodili su Rade Šerbedžţija, Mirjana Karanović, Branislav Lečić, Branko Cvejić, Sergej Trifunović, Branimir Popović i mnogi drugi”, kazao je Mišković.

Prema riječima selektora likovnog programa Merina Smilagića ovogodišnjom selekcijom žţeljeli su da, u godini jubileja, povedu publiku na uzbudljivo putovanje kroz najreprezentativnija djela likovne umjetnosti.

Segment muziĉkog programa 30. festivala “Grad teatar“, kako je navela selektorka Milena Lubarda-Marojević, realizovan je kroz ukupno šest programa, od čĉega pet koncerata i jednu operu.

Na Trgu pjesnika je održţano 12 književnih večeri, selektorka Svetlna Ivanović kazala je da je već na samom otvaranju festivala, Trg pjesnika imao tu ĉčast da ugosti jednog od najboljih svjetskih savremenih romanopisaca, izraelskog autora Davida Grosmana, koji je svoje mini-balkansko putešestvije zarad predstavljanja svojih djela započĉeo upravo u Budvi.

Žiri već vijeća o dobitnicima dvije festivalske nagrade

Direktor JU Grad teatar Blažo Radoman kazao je da je žiri već počeo da radi, tako da će se ubrzo znati ko su laureati književne i nagrade za dramsko stvaralaštvo.

“U postfestivalskom periodu biće objvaljena i imena dobitnika festivalskih nagrada za pozorišno stvaralaštvo i 'Stefan Mitrov Ljubiša' za knjiţževno stvaralaštvo, dok će uručĉenje nagrada, sada već tradicionalno, biti održţano povodom Dana opštine Budva. Podsjećamo da su čĉlanovi žţirija, koji već uveliko razmišljaju o mogućim dobitnicima , za nagradu 'Grad teatar' Vida Ognjenović, reditelj i pisac, Merin Smailagić, likovni umjetnik i Janko Ljumović, profesor Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, a za nagradu 'S. M. Ljubiša' mr Božţena Jelušić, profesor knjižţevnosti i teoretičĉar medija, prof. dr Sonja Tomović-Šundić, univerzitetski profesor i Ranko Pavićević, novinar”, istakao je Radoman.

Bonus video: