Rozbergu pol-pozicija u Spa Frankošampu, Hamilton kreće sa začelja

0 komentar(a)
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Niko Rozberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2016. 16:08h

Sedmi put ove sezone, vozač Mercedesa, Njemac Niko Rozberg, startovaće sa pol-pozicije, u 12. trci za Veliku nagradu Belgije, koja će sjutra biti vožena u Spa Frankošampu.

Do trećeg uzastopnog pola u sezoni, a 28. u karijeri, Rozberg je došao najboljim vremenom u kvalifikacijama - 1:46,744 minuta.

"Prije kvalifikacija smo imali težak vikend, posebno jutros. Nijesmo uspijevali da uhvatimo ritam za pojedinačni krug, i nije bilo lako u takvim okolnostima dočekati kvalifikacije. Na kraju smo napravili neke prepravke na bolidu i našli dobitnu kombinaciju. Sve je funkcionisalo kako treba, i srećan sam kako je sve ispalo", rekao je Rozberg.

Holanđanin Maks Ferstapen (1.46.893) u bolidu Red Bula imao je drugo vrijeme, što mu je prvi put u karijeri da startuje iz prvog reda, čime je postao najmlađi vozač u istoriji Formule 1 koji je to ostvario.

"Uvijek se može bolje, ali je i Niko (Rozberg) mogao ostvariti bolje vrijeme. Biti blizu najboljih, posebno na stazi sa tako dugačkim pravinama, je nešto što me čini zadovoljnim", rekao je Ferstapen.

Iz drugog reda, sa trećeg i četvrtog mjesta, trku početi vozači Ferarija, Finac Kimi Raikonen (1:46.910) i Njemac Sebastijan Fetel (1:47.108).

Kao petoplasirani kvalifikacije je završio Australijanac Danijel Rikardo u Red Bulu, a prvih 10 su kompletirali Serhio Peres, Niko Hulkenberg, Valteri Botas, Dženson Baton i Felipe Masa.

Vodeći u plasmanu vozača, i prošlogodišnji pobjednik u Spa Frankošampu, Luis Hamilton, poslije kazne od 55 mjesta, startovaće sa začelja jer su inžinjeri Mercedesa izmijenjali više djelova na njegovom bolidu nego što je dozvoljeno pripisima FIA.

"Osjećam se dobro, biće zanimljiva trka u nedjelju. Probiti se među prvih deset vjerovatno neće biti previše teško, ali će biti problem nastaviti proboj poslije toga", rekao je Hamilton.

Staza trke za VN Belgije duga je 7,004 kilometra, a vozi se 44 kruga.

Početak trke zakazan je za sjutra u 14 sati.

Bonus video: