Puna sala mještana i turista gledala filmove na platnu bioskopa "Durmitor"

Savjetnik za audio vizuelner djelatnosti u ministarstvu Ilija Subotić u obraćanju prisutnima kazao je da ravnomjeran razvoj kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore predstavlja javni interes u ovoj oblasti.
183 pregleda 1 komentar(a)
Bioskop "Durmitor"
Bioskop "Durmitor"
Ažurirano: 16.08.2016. 11:34h

Petominutnim insertima dugometražnih filmova, „Ispod mosta među stijenama“, Pavla Simonovića a onda „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića, ostvarenja iz najnovije crnogorske produkcije, u ponedjeljak uveče počela je dvodnevna smotra filmova crnogorskih i autora iz regiona na Žabljaku. U nastavku prikazano je više kratkometražnih filmova „Biserna obala“ reditelja Dušana Kasalice-laureata prošlogodišnjeg festivala „Srce Sarajeva“, „Zakloni“ Ivana Salatića, „Umir krvi“ Senada Šahmanovića, koji je nakon preko 50 svjetskih festivala stigao i na platno biopskopa „Durmitor“.

Sve je to do poslednjeg mjesta napunilo salu mještanima i turistima i produkt je partnerstva Ministarstva kulture Crne Gore i Opštine Žabljak.

U utorak je na programu dugometražni film „Zvizdan“ Dalibora Matanića, prošle godine hrvatski kandidat za nagradu „Oskar“.

Savjetnik za audio vizuelner djelatnosti u ministarstvu Ilija Subotić u obraćanju prisutnima kazao je da ravnomjeran razvoj kulture na cijeloj teritoriji Crne Gore predstavlja javni interes u ovoj oblasti.

- Ministarstvo s uspjehom godinama već realizuje program “Razvoj kulture na sjeveru”, u prvom redu kroz redovne konkurse, koji su zasnovani na načelima ravnomjernog regionalnog razvoja. U odnosu na princip decentralizacije u crnogorskoj kulturi, dalji razvoj savremenog stvaralaštva i valorizaciju kulturnog i prirodnog nasljeđa na lokalnom nivou, opština Žabljak, koja na svojoj teritoriji ima lokalitete sa statusom UNESCO mjesta svjetske baštine, kako cijenimo, raspolaže odličnim potencijalima za razvoj kulturnog, pa i filmskog turizma. Uvjereni smo da afirmacijom takvih koncepata, za koje se na državnom nivou i Ministarstvo kulture u kontinuitetu zalaže, Žabljak, kao jedan od najvažnijih i najelitnijih turističkih centara Crne Gore, može postati prepoznatljiv u širem kontekstu, čemu i na ovaj način doprinosimo - kazao je Subotić.

Sekretarka Opštinskog sekretarijata za društvene djelatnosti Slađana Knežević saopštila je ideju da i Žabljak, poput Herceg Novog i Mojkovca postane grad filmskog festivala, za što postoje svi preduslovi a njegovo realizovanje upotpunilo bi ionako raznovrsnu ponudu u vodećem kontinentalnom turističkom centru Crne Gore.

Bonus video: