Preminuo slikar Ljubomir Popović

Popović je bio jedan od najcjenjenijih savremenih srpskih slikara
248 pregleda 1 komentar(a)
Ljuba Popović, Foto: Kolubarske.rs
Ljuba Popović, Foto: Kolubarske.rs
Ažurirano: 13.08.2016. 08:40h

Slikar Ljubomir Ljuba Popović preminuo je u 82. godini života poslije duge i teške bolesti. Popović je bio jedan od najcjenjenijih savremenih srpskih slikara, kako u domaćim, tako i u međunarodnim krugovima.

Njegov nadrealizam često nabijen erotskim motivima bio je i tema dokumentarnog filma “Love is eternal Monster” poljsko-francuskog reditelja Valerijana Borovčika. Njegova djela se nalaze u prestižnim galerijama, muzejima i kolekcijama širom svijeta.

Rođen je 1934. godine u Tuzli, a odrastao je u Valjevu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Studirao je na Akademiji primenjenih umetnosti i Likovnoj akademiji u Beogradu. Od 1991. je član SANU van radnog sastava, ali je kasnije bio u konfliktu sa Akademijom.

Nakon prvog, dvonedeljnog boravka u Parizu, posvećenog najvećim dijelom posjetama Luvru, učestvovao je u nekoliko grupnih izložbi u Beogradu. Godine 1963. preselio se u Pariz i od tada je radio, stvarao i redovno izlagao u Francuskoj. O njegovom djelu pisali su Alen Boske, Alen Žufroa, Andre Pjer de Mandijarg i Patrik Valdberg, a kasnije i mnogi drugi autori, među kojima Žan-Klarans Lamber, Žil Nere, Gustav Rene Hoke... Radio je uglavnom velike formate, dvije do tri slike godišnje.

Popović, je bio umjetnik britkog jezika i često je govorio i o odnosu zemlje prema umjetnosti, ali je smatrao i da kultura umire u cijelom svijetu - od Pariza gdje je radio, preko Beograda gde je prvu veliku izložbu napravio tek prošle godine, do Valjeva gdje je osnovao Modernu galeriju.

Slikar Ljuba Popović biće sahranjen u Valjevu sljedeće nedjelje.

Bonus video: