Đuro Radosavović na Trgu pjesnika

Radosavović će predstaviti novo djelo: “Crnogorski roman”
116 pregleda 2 komentar(a)
Đuro Radosavović, Foto: Privatna arhiva
Đuro Radosavović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.08.2016. 06:29h

Književni program jubilarnog Grada teatra završava se večeras na Trgu pjesnika u 21 sat, gostovanjem Đura Radosavovića, koji je jednan od najznačajnijih i najatraktivnijih predstavnika moderne crnogorske književne i umjetničke scene. On će se budvanskoj publici predstaviti novim djelom “Crnogorski roman”, knjigom koja je po riječima pisca, književnog kritičara i publiciste Balše Brkovića razoran i duhovit roman, koji ulazi u neke tamne zone i osvjetljava ih, dajući im mnogo širu sliku.

Đuro Radosavović (1986) studirao je engleski i francuski jezik na Institutu za strane jezike u Podgorici, a živi u Beogradu. Objavio je roman “Budva, bagra i blud”, kratke priče (prevođene su na francuski, engleski i ruski jezik), eseje, književne kritike, a preveo je knjige Antonija Negrija i Majkla Harda. Radosavović je i dobitnik nagrade Francuskog kulturnog centra za kratkometražni film prikazan na festivalu u Kanu 2008, a širaoj čitalačkoj publici u rergionu poznat je po satiričnoj kolumni “Dnevnik ispod sača”, koju već četiri godine piše za podgorički dnevnik “Vijesti”. Razgovor sa njim na Trgu pjesnika upriličiće Jelena Krsmanović.

Dramski program jubilarnog Grada teatra nastavlje se večeras predstavom “Koštana”, u režiji Kokana Mladenovića, koja je premijerno izvedena ovog ljeta, kao koprodukcija Centra za kulturu Tivat,

Studentskog kulturnog centra Novi Sad, i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Izbor da i ova predstava bude dio ovogodišnje budvanske festivalske pozorišne ponude, kako je saopštio direktor Grad teatra Blažo Radoman, ujedno je i doprinos saradnji srodnih kulturnih institucija u Crnoj Gori i regionu. Ali, kako scenografija ove predstave podrazumijeva tehničke specifičnosti koje dimenzije postojećih scena Grad teatra (Terasa između crkava i “Vještice” u Bečićima) ne mogu da zadovolje, budvanska publika moći će “Koštanu” da gleda na matičnoj sceni u Tivtu.

Prevoz je obezbijeđen (polukružni tok u Budvi u 20 sati), sve rezervacije karata Grad teatra za 10. avgust važe za ovo izvođenje.

Bonus video: