Hosu oborila svjetski rekord, Hagino prekinuo američku dominaciju

0 komentar(a)
Katinka Hosu, Foto: Reuters
Katinka Hosu, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.08.2016. 11:04h

Mađarska plivačica Katinka Hosu osvojila je svoju prvu olimpijsku medalju, a ujedno je i postavila novi svjetski rekord u trijumfu na 400 metara mješovito na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Mađarska zvijezda koja ima nadimak "Gvozdena dama" zbog svog napornog rasporeda treniranja popravila je rekord za više od dvije sekunde. Trku je završila za četiri minuta i 26,36 sekundi, i tako prevazišla vrijeme od 4:28,43 Kineskinje Je Šiven.

Srebrnu medalju osvojila je Amerikanka Maja Dirado sa 4:31,15, dok je Špankinja Mireija Belmonte Garsija osvojila bronzu sa 4:32.39.

Hosu ima devet medalja sa svjetskih prvenstava, od čega pet zlatnih, ali ovo joj je prva olimpijska medalja.

Japanski plivač Kosuke Hagino prekinuo je dominaciju SAD na 400 metara mješovito, pošto je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Čejs Kejliš, a bronzu još jedan Japanac Daija Seto.

Hagino i Seto odmakli su od ostatka trke na leptiru i leđnom stilu, a onda je Kejliš počeo da ih pristiže, da bi na prsnom pretekao Setoa i napao vodećeg Hagina.

Japanac je, međutim, zadržao prednost i pobijedio za četiri minuta i 6,05 sekundi. Hagino je u Londonu prije četiri godine osvojio bronzanu medalju. Kejliš je završio za 4:06.75, a Seto za 4:09.71.

Hagino je postao prvi neamerikanac koji je osvojio zlato na 400 metara mješovito još od 1992. godine i Barselone.

Aktuelni olimpijski šampion bio je Rajan Lokti, ali on je u američkim kvalifikacijama bio treći i nije uspio da se plasira na Igre. Majkl Felps je bio šampion 2004. i 2008, ali je ove godine odustao od učešća u disciplini.

Tom Dolan je bio šampion na Igrama 1996. i 2000. godine.

Horton pobijedio na 400 metara slobodno

Australijski plivač Mek Horton pobijedio je na 400 metara slobodno, pobijedivši rivala Sun Janga iz Kine.

Horton je dionicu preplivao za tri minuta i 41,55 sekundi. Sun je bio sporiji za 13 stotinki, dok je bronzana medalja pripala Italijanu Gabrijeleu Detiju.

Horton je u pretposljednjoj etapi preuzeo vođstvo ispred Suna, dotadašnjeg olimpijskog šampiona. Poslije trke se, međutim, videlo u koliko su lošim odnosima njih dvojica, jer su iz bazena izašli jedan pored drugog i potpuno su se ignorisali.

Australijanac je poslije kvalifikacija za ovu trku ispričao da je došlo do manjeg incidenta prije početka Igara.

"On me je poprskao vodom da me pozdravi, ali ja nisam odgovorio jer nemam vremena za prevarante koji se dopinguju", rekao je Horton.

Sun je 2014. godine odslužio tromjesečnu suspenziju zbog korišćenja zabranjenih supstanci.

Australijankama zlato i novi svjetski rekord u štafeti 4x100

Australijske plivačice postavile su novi svjetski rekord na putu do zlatne medalje u štafeti 4x100 na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru

Australijanke su dionicu prešle za tri minuta i 30,65 sekundi, čime su popravile svoj rekord od prošle godine 3:30,98. Amerikanke su završile sa nacionalnim rekordom od 3:31.89. Treća je bila Kanada sa 3:32.89.

Simone Manuel i Ebi Vajcel vodile su na pola trke, ali onda su australijske sestre Bronte i Kejt Kempbel bile brže u posljednje dvije etape.

Mlađa Bronte je pretekla Danu Volmer, a Kejt je bila brža od američke zvijezde Kejti Ledecki.

Ranije je Mark Horton pobijedio na 400 metara slobodno, tako da Australija sada ima dva olimpijska zlata. Prije četiri godine u Londonu osvojila je samo jedno.

Bonus video: