Policija "brisala" tragove, a vozača "megana" nije ni pominjala

Advokatica je rekla da se porodica više neće javno oglašavati, ali da od Stankovića očekuju da utvrdi odgovornost svih u tom slučaju
303 pregleda 30 komentar(a)
Saobraćajna nesreća Milenko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Saobraćajna nesreća Milenko Vujović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 03.08.2016. 05:25h

Podgoričko Više tužilaštvo preuzelo je istragu o saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradao Milenko Vujović (32).

To je “Vijestima” saopštila punomoćnica porodice Vujović, advokatica Tatjana Pavličić.

Reakcija tužilaštva uslijedila je tek nakon što su “Vijesti” objavile apel porodice Vujović, koja je pozvala nadležne da ne zataškavaju detalje udesa i ne prikrivaju jednog od učesnika.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković tražio je juče od Osnovnog državnog tužilaštva hitan i detaljan izvještaj o udesu.

Stanković je naložio šefici podgoričkog tužilaštva Ljiljani Klikovac da porodicu nastradalog upozna sa raspoloživim zvaničnim podacima o nezgodi.

Vujović je teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći 29. jula, a dva dana kasnije preminuo je na Odjeljenju intenzivne njege.

Porodica od policije i tužilaštva danima nije mogla da dobije nijedan podatak o udesu, osim da je Milenko bio suvozač u “mazdi” kojom je upravljao Boško Boljević.

Zbog toga su i pokrenuli privatnu istragu, tokom koje su, kako tvrde, došli do dokaza da je devetnaestogodišnji Podgoričanin M. Đ. upravljao “meganom” koji je udario u Boljevićevu “mazdu”. Milenkovu sestru Anu Vujović tek juče zvali su iz tužilaštva, kazala je Pavličić.

“Žalosno je što je porodica morala saopštenjem da isprovocira reakciju nadležnih državnih organa, ali nam to istovremeno daje nadu da će sve činjenice u konkretnoj pravnoj stvari biti utvrđene”, kazala je Pavličić.

Istakla je da smatra da je u tom slučaju rađeno u cilju ublažavanja odgovornosti drugog učesnika u saobraćajnoj nesreći.

Pavličić je pozvala državnog tužioca da preduzme sve u okviru svojih nadležnosti, kako bi utvrdio činjenice u tom slučaju.

“Prvi argument koji govori u prilog našoj tvrdnji da postoji indicija i sumnja da su pokušali da prikriju, odnosno ublaže odgovornost određenih lica je taj što je samo Bošku Boljeviću određen pritvor, dok za drugo lice pritvor nije tražen, već je pušten kući dva sata nakon saobraćajne nesreća. Sljedeći je taj da u predlogu za određivanje pritvora, što je nonsens, uopšte nije navedeno ko je učestvovao u saobraćajnoj nezgodi nego samo da se dogodila saobraćajna nezgoda i samo ime Boška Boljevića. Samim tim stvara se dodatna sumnja da se odgovornost želi prebaciti na to lice, zanemarujući drugog učesnika u saobraćajnoj nezgodi”, kazala je Pavličić.

Policija “brisala” tragove, a vozača “megana” nisu pominjali

Milenkov brat Pavle Vujović “Vijestima” je prekjuče ispričao da znaju gdje je sakriven “megan” koji je prema njihovim saznanjima vozio M. Đ., ali i da su im očevici udesa ispričali da je policija “brisala tragove” saobraćajne nesreće.

“Oni su već presudili Bošku Boljeviću i iz topa rekli da je on kriv za saobraćajnu nesreću. Vozača 'megana', za kog smo saznali da je slomio ključnu kost u udesu, nisu ni zadržali. Ne pominju ga, kao da je zgazio mačku, a ne čovjeka”, kazao je on.

Dodao je da ne želi da se ikad više ikome dogodi da ne zna da mu se član porodice bori za život.

“Kičmeni stub mu je bio prelomljen na dva mjesta, karlica, ruka i rebra polomljeni, pukla slezina, žuč... A oni hoće da montiraju da je samo Boljević kriv za takav udes. Mi smo nabavili dokaze, neoborive, imamo svjedoke i to nećemo dozvoliti”, kazao je on.

Boljevićev branilac, advokat Pavle Radonjić kazao je “Vijestima” da je odbrana samostalnom istragom utvrdila ko je upravljao “meganom” i pronašla brojne očevice udesa.

“Od kojih nijedan nije saslušan od strane policije i tužilaštva, a oni svjedoče da se M.Đ. kretao izuzetno velikom brzinom. Postoje indicije da se M.Đ. trkao kolima sa društvom, s obzirom da su njegovi drugovi bili u vozilu iza njega”, kazao je Radonjić.

Dodao je da je odbrani sporan “kontakat dva vozila”.

“Osnovano sumnjamo da do kontakta nije došlo na magistrali, već da je moj branjenik uspio da pređe kolima na drugu stranu, a da ga je vozač 'megana' M.Đ. udario van magistrale što implicira da je isti izgubio kontrolu nad vozilom i skrenuo sa puta. Ipak, kakvo god činjenično stanje istraga pokaže, smatramo da vođenje istražnjih radnji nije u nadležnosti porodica učesnika u nezgodi, već nadležnih državnih organa koji su iz nama nepoznatih razloga potpuno zakazali u ovom slučaju i nijesu preduzeli sve potrebne radnje i mjere da se činjenično stanje u potpunosti rasvijetli”, kazao je Radonjić.

Bonus video: