Za Crnu Goru u Riju kucaju 34 srca

Valjda će „čudesni grad”, kako zovu Rio de Žaneiro, donijeti sreću zemlji čiji se rezultati u sportu zaista mogu smatrati čudesnim
19 komentar(a)
Ispraćaj crnogorskih olimpijaca
Ispraćaj crnogorskih olimpijaca
Ažurirano: 24.07.2016. 21:25h

Mala zemlja velikog srca ponosno i dostojanstveno ispratila je ono najbolje što ima - 34 djevojke i mladića predstavljaće Crnu Goru na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, koje se održati od 5. do 21. avgusta.

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović dirljivim govorom protkanim istorijom poželio je srećan put svojim sportistima, a predsjednik Crne Gore Filip Vujanović predao je zastavu naše države Bojani Popović koja će sa njom u ruci predvoditi crnogorske takmičare na ceremoniji svečanog otvaranja.

Bilo je zaista lijepo na jednom mjestu vidjeti takve sportske veličine koje su i do sada proslavljale Crnu Goru širom svijeta, ali nadamo se da će još ljepše biti kada se budu vraćali iz Brazila.

Valjda će „čudesni grad”, kako zovu Rio de Žaneiro, donijeti sreću zemlji čiji se rezultati u sportu zaista mogu smatrati čudesnim.

Vaterpolisti su dva puta bili četvrti, nadaju se da će sada razbiti prokletstvo i konačno osvojiti medalju.

Jedini sa olimpijskim odličjem među „ajkulama” je Predrag Jokić, koji je kao reprezentativac SRJ osvojio srebro u Atini 2004. godine.

Jedan od najboljih bekova svijeta će u Riju četvrti put nastupiti na najvećoj smotri.

"Veliki uspjeh je za mene što sam četvrti put na Olimpijskim igrama. Treći put sam sa Crnom Gorom i nadam se da će biti treća sreća, da ćemo uspjeti da osvojimo medalju".

"Dva puta smo bili na korak do nje, gubili po dvije utakmice za medalju. Nadam se da smo izvukli pouke iz svih tih mečeva i da ćemo na ovim Olimpijskim igrama pokazati da smo zreli i sposobni za što bolji rezultat", naglasio je 33-godišnjak iz Bijele.

Crnu Goru će u Riju predstavljati 13 vaterpolista, 14 rukometašica i sedmoro takmičara u individualnim sportovima.

Među troje koji su izborili normu i u Brazil idu bez vajld-karda je Milivoj Dukić, jedriličar koji je debitovao na Olimpijskim igrama u Londonu.

Novljanin je tada imao 19 godina, sada ima 23 i veće apetite.

"Ovo je velika čast za mene, ali je malo drugačija priča nego što je bila u Londonu. Iskusniji sam za četiri godine, sad su i drugačija očekivanja od mene. To su obaveze, zadovoljan sam kako se stvari odvijaju".

"Sam sam podigao ljestvicu očekivanja, polako napredujem ka svjetskom vrhu. Nadam se da ću biti maksimalno opušten u Riju i rezultat će doći kao konsekvenca. Strateški cilj mi je da se nađem na startu šestog dana, među prvih 10", poručio je Dukić.

Njegova sugrađanka Danka Kovinić je kao prvi cilj za ovu godinu postavila plasman u Rio i to je ostvarila 6. juna, kada je bila među 56 najboljih na svijetu.

"Puno mi je srce što sam ovdje sa svim našim sportistima i jedva čekam da odem u Rio", poručila je najbolja crnogorska teniserka.

Mnogi igrači „bijelog sporta” su odustali od Rija, jer ne donosi bodove ni novac, ali Danka misli drugačije.

"Za mene je čast što idem na Olimpijske igre i što ću predstavljati Crnu Goru. Mislim da bi to trebalo da bude tako za svakog sportistu, bez obzira na to da li se boduje ili ne. To je poseban doživljaj, koji nemamo svake godine. Ne znam zašto su drugi odustali, ali meni to nije padalo na pamet", zaključila je 21-godišnja Novljanka.

Bonus video: