Crnogorski ragbisti viceprvaci, ne mogu u elitu jer nemaju teren

Predsjednik Ragbi saveza Mišel Milović čestitao je igračima i stručnom štabu i zahvalio im se na požrtvovanju i odličnoj igri
122 pregleda 3 komentar(a)
Ragbi reprezentacija Crne Gore, Foto: Kamila Kovač
Ragbi reprezentacija Crne Gore, Foto: Kamila Kovač
Ažurirano: 24.07.2016. 15:22h

Crnogorska muška ragbi reprezentacija osvojila je drugo mjesto na Evropskom prvenstvu druge konferencije u Mađarskoj izgubivši od velikog favorita Malte sa 0:19. Dolazak do finala je istorijski uspjeh za Crnu Goru u kojoj je ragbi počeo da se razvije prije četiri godine. Igrači su na terenu sa ovim pobjedama ispuni uslov da se od naredne godine takmiče Prvoj konferenciji sa reprezentacijama država u kojima se ragbi igra više decenija, međutim biće potrebno ispuniti i druge uslove koji se odnose na postojanje terena i infrastrukture za što su potrebni sponzori i veća podrška države.

Predsjednik Ragbi saveza Mišel Milović čestitao je igračima i stručnom štabu i zahvalio im se na požrtvovanju i odličnoj igri.

"Mi smo pokazali kroz ovo takmičenje da Crna Gora ima potencijal da igra sa najboljim timovima. Moramo nastaviti da radimo da ragbi u Crnoj Gori dovedemo do najvišeg nivoa. Potrebna nam je veća podrška ministarstva i sponzora. Ako nemamo terene i uslove za takmičenje ne možemo ići u Prvu konferenciju. Igrači su pokazali da ragbi može biti nacionalni sport u Crnoj Gori", kazao je Milović.

Finale protiv Malte je krenulo loše za "vukove" jer je u trećoj minuti meča sudija pokazao žuti Mirku Garčeviću zbog čega je Crna Gora na dva minuta ostala sa igračem manje. Maltežani to koriste i postižu esej i pretvaranje za vođstvo od 7:0.

Pred kraj poluvremena Crna Gora je imala dobar napad i stigla do same esej linije ali nijesu uspjeli da postignu polaganje lopte. Na početku drugog poluvremena Malta postiže novi esej i pretvaranje za 14:0.

"Vukovi" su imali prilike da smanje razliku ali bez konkretnog uspjeha. Na samom kraju utakmice Maltežani postižu još jedan esej za konačnih 19:0. Malta je zaista bila veliki favorit koji ima istoriju igranja ragbija od 70 godina, a i ranije se takmičila u Prvoj konferenciji.

Crna Gora je u polufinalu savladala favorizovanu Austriju sa 12:7. "Vukovi" su poveli esejom Marka Andrića i uspješnim pretvaranjem Srđana Popovića sa 7:0. Taj rezultat očuvan je do kraja prvog poluvremena. Na početku drugog kapiten Damjan Čelebić esejom povećavaju vođstvo na 12:0: Austrijanci zatim uspješnim esejom i pretvaranjem smanjuju na 12:7, ali je crnogorska ekipa očuvala svoju prednost i obezbjedila prvo finale na evropskim takmičenjima.

Crna Gora je u subotu u prvoj utakmici na turniru izgubila od Malte sa 35:0, a kasnije je drugo mjesto u grupi i plasman u polufinale obezbjedila pobjedama nad Estonijom 29:5 i Bjelorusijom 19:12.

Boje Crne Gore na takmičenju u Mađarskoj branili su kapiten Damjan Čelebić, Aleksandar Milosavljević, Boško Đikanović, Đorđe Marstijepović, Goran Vujović, Vladan Čelebić, Marko Andrić, Mirko Garčević, Srđan Popović, Nikola Jovanović, Stefan Đinović i Milorad Marković. Selektor je Aleksandar Bulatović.

Bonus video: