Nevena Radošević pobjedom počela odbranu titule

116 pregleda 0 komentar(a)
Nevena Radošević, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Nevena Radošević, Foto: Šahovski savez Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2016. 22:12h

Dan nakon što je u Bijelom Polju završeno muško takmičenje, danas je u Pljevljima počelo 68. seniorsko Prvenstvo Crne Gore u šahu za dame.

Titulu brani Nevena Radošević, ali je apsolutni favorit šampionata naša najbolja šahistkinja i osvajačica bronzanih medalja na evropskom i svjetskom prvenstvu za mlade Tijana Blagojević.

Tu su i Nina Delević, šampionka iz 2014, ženski fide majstor Lidija Blagojević i višestruka reprezentativka Sanja Mišović, te mlađane Ajanović, Koljević, Rakić i Bojović.

Tijana Blagojević je danas bila slobodna u prvom kolu.

"Najinteresantniji duel bio je pljevaljski derbi u kome je pobijedila mlađa, aktuelna šampionka Radošević. Igrana je damina indijska odbrana u kojoj je bijela u neizvjesnoj poziciji previdjela figuru. Nina Delević je savladala Berinu Ajanović u partiji sa puno obrta. Prednost je prelazila sa jedne na drugu stranu. Prvo je bijela previdjela kvalitet a zatim se crna revanširala previdjevši lijep taktički udar koji je riješio partiju".

"U partiji Koljević – Blagojević Lidija igrana je filidorova odbrana. Crna je osvojila pješaka ali je bijela imala stalnu inicijativu i punu kompezaciju.U jednom trenutku imala je i šansu za pobjedu ali je propustila svoje šanse i crna je realizovala svoju prednost. Tijana Rakić je iznenadila svoju protivnicu, najmlađu učesnicu Nedu Bojović, izborom otvaranja i već u ranoj fazi partije stekla odlučujuću prednost koju je lako realizovala", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Organizator šampionata je Šahovski savez Crne Gore u saradnji sa ŠK "Osnovne i srednje škole", a takmičenje se odvija do 11. jula u hotelu "Pljevlja".

"Dugo je ženski šah u Crnoj Gori bio potpuno u sjenci muškog pa tek poslije sjajnih rezultata koje posljednjih godina postižu naše šahistkinje u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji, ženski šah postaje sve popularniji i atraktivniji. Zbog toga je i svečano otvaranje bilo skromno ali izuzetno lijepo i efektno. Igračice i gosti su uživale u interpretacijama sjajne Nejre Mekić. Šahistkinje je u ime Šahovskog saveza pozdravio predsjednik Radojica Grba, a u ime grada domaćina predsjednik Mirko Đačić koji je i otvorio šampionat", stoji u saopštenju.

Prvo kolo

1

1481

Koljevic Nikolina

0 - 1

WFM

Blagojevic Lidija

1970

2

1799

Delevic Nina

1 - 0

Ajanovic Berina

1326

3

1224

Bojovic Neda

0 - 1

Rakic Tijana

1505

4

1831

Misovic Sanja

0 - 1

Radosevic Nevena

1556

5

2271

WIM

Blagojevic Tijana

0

slobodna

0

Učesnica

Klub

Grad

Titula

Rejting

1.

Blagojević Tijana

ŠK Nikšić

Nikšić

Ženski internacionalni majstor

2271

2.

Koljević Nikolina

ŠK Crnogorac

Cetinje

1481

3.

Delević Nina

ŠK Nikšić

Nikšić

1799

4.

Bojović Neda

ŠK Osnovne i srednje škole

Pljevlja

1224

5.

Mišović Sanja

ŠK Osnovne i srednje škole

Pljevlja

1831

6.

Radošević Nevena

ŠK Osnovne i srednje škole

Pljevlja

1556

7.

Rakić Tijana

ŠK Omladinac Budućnost

Podgorica

1505

8.

Ajanović Berina

ŠK Osnovne i srednje škole

Pljevlja

1326

9

Blagojević Lidija

Nikšić

Ženski fide majstor

1970

Bonus video: