ŠAH: 68. PRVENSTVO CRNE GORE

Kosić i Đukić u trci za titulu

97 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Kosić, Foto: Chess24.com
Dragan Kosić, Foto: Chess24.com
Ažurirano: 04.04.2019. 20:48h

Lider 68. Prvenstva Crne Gore u šahu, velemajstor Dragan Kosić zadržao je poen prednosti nad braniocem titule prvaka, Nikolom Đukićem nakon devetog kola.

Kosić je bijelim figurama slavio protiv Veljka Draganića, dok je Đukić u velemajstoroskom derbiju nadvisio Nebojšu Nikčevića. Kosić, dva kola prije kraja ima 8 bodova, dok Đukić ima poen manje.

"U velemajstorskom derbiju Đukić je izašao kao pobjednik. Igrana je španska partija i borba je u najvećem dijelu proticala u dinamičkoj ravnoteži. U potpuno jednakoj poziciji u kojoj su šanse da se igra na pobjedu bile male za oba igrača, Nikčević je odigrao potez topom, žrtvujući pješaka i inicirajući komplikacije. Nakon toga nije nastavio precizno, ne koristeći sve mogućnosti pozicije. Đukić je preuzeo inicijativu i završio partiju efektnom žrtvom skakača.

Dragan Kosić je zabilježio važnu pobjedu i hita prema tituli. Današnja partija protiv Veljka Draganića bila je veoma uzbudljiva i neuzvjesna. U slovenskoj odbrani, protivnici su se rokirali na suprotnim stranama i krenuli pješacima na neprijateljskog kralja. Bijeli je pravovremeno promjenio par lakih figura a zatim ponudio izmjenu dama želeći da pređe u  nešto povoljniju završnicu. Draganić je, na svoju štetu, izbjegavao izmjene. Aktivirale su se bijele figure i bijeli je ostvario neodbranjive prijetnje po dugoj dijagonali uzevši na nišan zaštitnika crnog kralja, pješaka na g7.

Predrag Nikač i Dragiša Blagojević remizirali su brzo. Ponovili su varijantu italijanske partije koja je u njihovim duelima već viđena više puta.U kritičnom trenutku crni se uzdržao od prodora d pješaka što bi vodilo bogatijoj igri  a bijeli je  zatim inicirao izmjenu skakača. Remi je sklopljen u jednakoj poziciji.

Aleksandar Tomić veoma dobro tretira igru daminog pješaka. Danas je u svom omiljenom otvaranju igrao veoma originalno, stalno vršeći pritisak na crnu poziciju. Vujošević je žrtvovao pješaka želeći da aktivira svoje figure, ali je bijeli nastavio sa inicijativom na kraljevom krilu što je i odlučilo partiju.

Nenad Karišik je zabilježio i treću uzastopnu pobjedu. Ovaj put crnim figurama savladao je u fijanketnoj varijanti kraljeve indijske odbrane Vasa Petijevića. Iskoristio je mlaku, neambicioznu igru bijelog koji je prerano popustio u centru i prepustio inicijativu protivniku. Razigrale su se crne figure a partiju je odlučio izuzetno atraktivan ulaz crnog lovca u bijelu poziciju.

Blažo Kalezić je ostvario važnu pobjedu protiv Igora Vujačića. U izuzetno oštroj, sozinovoj varijanti sicilijanske odbrane, protivnici su imali heterogene rokade i pješacima jurišali na protivnika. Bijeli je prvi došao do riječi tematskom žrtvom pješaka na g6 a zatim lijepo nastavio napad. Ostvario je materijalnu prednost koju nije realizovao na najbolji način. 

Kosić u desetom kolu igra protiv Nikčevića a u poslednjem protiv Blagojevića. Đukić igra protiv Blagojevića i Karišika. Od rezultata ovih partija zavisiće da li ćemo posle pet godina dobiti novog šampiona. Podsjećamo da je Nikola Đukić šest puta bio šampion Crne Gore a  uzastopno je pobjeđivao poslednjih  pet godina", saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.