U Baru će predstaviti knjigu "Sveti i prokleti": Tragedija inspirisana Vladimirom i Kosarom

Učesnici promocije pored autora su recenzent knjige Goran Radojičić, izdavač Ćazim Nikezić i urednica Mila Čordašević, a gosti glumci iz istoimene pozorišne predstave - Branka Stanić, Jovan Dabović, Filip Đuretić, Vukan Pejović, Dragiša Simović i Vladimir Cerović
114 pregleda 0 komentar(a)
Sveti i prokleti
Sveti i prokleti
Ažurirano: 01.07.2016. 08:15h

U okviru programa "U susret XXIX Festivalu", Kulturni centar Bar večeras na platou Dvorca kralja Nikole sa početkom u 21 čas predstavlja treću knjigu iz svoje ovogodišnje izdavačke produkcije - tragediju "Sveti i prokleti" koju potpisuje poznati crnogorski književnik, dramaturg, scenarista, pozorišni i filmski autor Obrad Nenezić.

"Sveti i prokleti" - tragedija inspirisana legendom o Vladimiru i Kosari – literarni je predložak istoimene ovogodišnje pozorišne produkcije Kullturnog centra Bar, koja će premijerno biti izvedena na predstojećem Festivalu "Barski ljetopis".

Riječ je o modernoj drami u stihovima, u kojoj je Vladimirova i Kosarina bezgranična ljubav poslužila autoru da u dvanaest scena prikaže dvopolarnost svijeta, vječnu borbu dobra i zla, najsvjetlije i najtamnije sfere ljudskog bitisanja.

Recenzent Goran Radojičić prikaz knjige završava riječima: "U osnovi svega stoji fundamentalno pitanje šta je zapravo čovjek i da li ljudskost kao vrlina može da opstane".

Učesnici promocije pored autora su recenzent knjige Goran Radojičić, izdavač Ćazim Nikezić i urednica Mila Čordašević, a gosti glumci iz istoimene pozorišne predstave - Branka Stanić, Jovan Dabović, Filip Đuretić, Vukan Pejović, Dragiša Simović i Vladimir Cerović.

Nenezić je doktorand Teorije dramske umjetnosti, kulture i medija na FDU u Beogradu, gdje je diplomirao dramaturgiju.

Objavio je nekoliko knjiga poezije, drama i romana, od kojih je posebno zapažen najnoviji roman "Osmijeh za Mariju Mihailovič" (2015).

Poezija i drame su mu prevođene i zastupljene u nekoliko antologija, a kao dramski pisac i scenarista više puta je nagrađivan.

U javnosti je prepoznatljiv i po brojnim kratkim igranim filmovima, pozorišnim predstavama i dramskim tekstovima koji su izvođeni na scenama. Naučne radove objavljuje u domaćim i inostranim časopisima, zbornicima i na internetu. Živi i stvara kao slobodan umjetnik u Nikšiću.

Bonus video: