Sjutra u Bijelom Polju počinje 68. pojedinačno prvenstvo Crne Gore

Titulu brani Nikola Đukić koje je pobijedio na pet prethodnih šampionata, a i ove godine je glavni favorit.
0 komentar(a)
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Nikola Đukić, Foto: ŠSCG
Ažurirano: 23.06.2016. 13:29h

Bijelo Polje će od 24. juna do 4. jula, drugi put (prvo je bilo 2004. godine), biti domaćin 68. pojedinačnog seniorskog prvenstva Crne Gore u šahu, zahvaljujući Opštini Bijelo Polje i kompaniji Franca.

"Poslije otvaranja kuće šaha, gostovanja svjetske prvakinje i niz dobrih rezultata bjelopoljskih šahista ovo je nova aktivnost kojom će se popularisati šah u gradu na Limu", navodi se u saopštenju Šahovskog saveza Crne Gore.

Učestvovaće 12 igrača od kojih su četiri velemajstora i tri internacionalna majstora. Plasman na šampionatu je, po riječima selektora Milana Draška, jedan od kriterijuma za sastav naše reprezentacije koja će se ove godine, od 1.do 14. septembra u glavnom gradu Azerbejdžana, Bakuu, takmičiti na 42. Šahovskoj olimpijadi.

Titulu brani Nikola Đukić koje je pobijedio na pet prethodnih šampionata, a i ove godine je glavni favorit. Glavni rivali biće mu njegove kolege iz reprezentacije Dragan Kosić, Dragiša Blagojević i Blažo Kalezić kao i velemajstor Nebojša Nikčević koji je ove godine ubjedljivo trijumfovao na Open turniru Cetinje 2016 “fišerovkim“ rezultatom i želi povratak u reprezentaciju.

Visok plasman priželjkuju i četvorostruki prvak Crne Gore Predrag Nikač koji igra u sjajnoj formi i Veljko Draganić koji brani treće mjesto sa prošlogodišnjeg šampionata.

"Velika šteta je što zbog obaveza na fakultetu neće učestvovati velike nade crnogorskog šaha Luka Drašković i Nikola Potpara", navodi se u saopštenju.

Na šampionatu će učestovati dvojica predstavnika bjelopoljskih klubova. Velemajstor Nikčević od ove godine nastupa za novog premijerligaša Rokadu, a članu ŠK Jedinstvo Nenadu Karišiku je ovaj šampionat šansa da pred svojom publikom pokaže svoj veliki talenat.

"Svečano otvaranje šampionata je u petak u 16 časova u Parku pjesnika na otvorenom a ovom prilikom, u cilju popularizacije drevne igre, postaviće se ulični šah namjenjen svim ljubiteljima šaha u Bijelom Polju, poklon Šahovskog saveza Crne Gore", stoji u saopštenju Šahovskog saveza.

Učesnik

Titula

Klub

Rejting

1

Đukić Nikola

Velemajstor

ŠK Budućnost Podgorica

2551

2

Kosić Dragan

velemajstor

ŠK Crnogorac Cetinje

2498

3

Blagojević Dragiša

Velemajstor

ŠK Rudar Pljevlja

2483

4

Nikčević Nebojša

velemajstor

ŠK Rokada Bijelo Polje

2451

5

Kalezić Blažo

internacionalni majstor

ŠK Budućnost Podgorica

2455

6

Vujošević Vladimir

internacionalni majstor

Podgorica

2365

7

Nikač Predrag

internacionalni majstor

ŠK Budućnost Podgorica

2302

8

Petijević Vaso

Fide majstor

ŠK Kotor Kotor

2303

Bonus video: