Sudija odbio sve predloge odbrane, Odbrana: Sud štiti Markovića

Šuković je u odbrani tvrdio da Marković i njegov kum Veselin Veljović, već godinama vrše pritisak na njega, ali i na druge policajce koji su se bavili slučajevima šverca cigareta u mojkovačkoj fabrici, ali i napadima i prijetnjama na novinarku Oliveru Lakić
149 pregleda 6 komentar(a)
Predrag Šuković, Goran Rodić, Foto: Zoran Đurić
Predrag Šuković, Goran Rodić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 23.06.2016. 14:47h

Sudija Rade Ćetković odbio je predloge odbrane bivšeg načelnika Odjeljenja za organizovani kriminal Predraga Šukovića, da se izuzmu iz postupka svi dokazi pribavljeni po naredbama za pretres podgoričkog Osnovnog suda.

On je takođe odbacio zahtjev za izuzeće sudije, koje je nakon toga podnijela odbrana Šukovića, kao nedozvoljen.

Sudija je naveo da su dokazi u postupku u kome se Šukoviću sudi za ugrožavanje sigurnosti potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću, pribavljeni na zakonit način.

Odbrana Šukovića je, na prethodnom pretresu, tražila da se sporni dokazi, odnosno potvrda o oduzimanju telefona i kartica Šukovića, dopise “Dejli presa” i Telekoma, ali i vještačenje telefona, koje je urađeno na osnovu tih dokaza, izuzmu iz postupka.

“U spisima ne postoji nijedan zapisnik o pretresanju prostorija ili lica, niti postoji podatak o načinu kako je sprovedena i izvršena radnja pretresanja i pribavljeni dokazi, što je suprotno imperativnim odredbama ZKP-a”, naveo je ranije advokat Goran Rodić.

Tada je predloženo i da se saslušaju službenici policije Simo Lukačević, Dalibor Medojević i Jakša Backović, na okolnosti na koji način su realizovali naredbe o pretresanju i kako su prikupljeni dokazi čije se izdvajanje traži.

Sudija je odbio i predlog odbrane da zatraži od klinike “Gustav Rosi” u Parizu podatke o tome da li se Marković liječio na toj klinici.

Nakon toga, odbrana Šukovića je tražila izuzeće Ćetkovića, navodeći da sumnjaju u pristrasnost sudije, jer je neosnovano odbio sve predloge odbrane, ugrožavajući Šukoviću pravo na odbranu.

" Indikativno je i da sudija prihvata, a na sljedećem pretresu odbija dokazni predlog odbrane...Sud štiti Markovića", zaključio je advokat Siniša Gazivoda.

Advokat Vladan Đuranović, punomoćnik Markovića, je istakao da se ne može tražiti izuzeće sudije zbog toga kako sudija tumači pravo, i zato što se to nekome sviđa ili ne.

"Neko je davno rekao sudija je zakleti tumač prava...Ne može se tražiti izuzeće zbog toga kako sudija tumači procesne odredbe", zaključio je on.

Sudija se složio sa njim, pa je odbacio zahtjev za izuzeće, navodeći da je neosnovan i da vodi odugovlačenju postupka.

"Sudija je koristio procesna ovlašćenja propisana zakonom i rukovodio pretresom u cilju utvrđivanja istine, pa je odbio predloge koji vode odugovlačenju postupka, a ne služe razjašnjenju stvari", naveo je Ćetković.

On je dodao i da nije donio rješenje da se prihvati predlog odbrane za gledanje emisije “U centar” od 17.9.2015. u kojoj se, prema tvrdnjama odbrane, Marković potpuno suprotno izjašnjava na komentare Šukovića, u odnosu na ono što je rekao pred sudom.

Sudija je rekao da je samo donio rješenje da se pribavi autentičan snimak od RTCG-a, u slučaju da prihvati predlog, a da je tada rekao da će o svim predlozima odlučivati naknadno.

Davanje završnih riječi u postupku zakazano je za 27.jun.

Šuković je u odbrani tvrdio da Marković i njegov kum Veselin Veljović, već godinama vrše pritisak na njega, ali i na druge policajce koji su se bavili slučajevima šverca cigareta u mojkovačkoj fabrici, ali i napadima i prijetnjama na novinarku Oliveru Lakić.

Marković, međutim, tvrdi da je odbrana Šukovića manipulativna, te da mu je namjera da špekulacijama i neistinama ugrozi njegovu sigurnost, ali i kompromituje njega i njegovu porodicu.

Nakon što je tužilaštvo odustalo od gonjenja Šukovića, Marković je podnio privatnu optužnicu protiv njega, ocjenjujući kao prijetnje, to što je policajac, pod pseudonimom “Boss” na portalu “Vijesti”, komentarisao njegove postupke i zdravstveno stanje.

U optužnom predlogu se navodi da je Šuković, od 8. maja do 7. juna 2015., na portalu “Vijesti”, pod pseudonimom "Boss", postavljao komentare "kojima je prijetio potpredsjedniku Vlade".

Za ugrožavanje sigurnosti zaprijećena je novčana kazna ili zatvor do godinu dana.

Bonus video: